ЄС показав Трампу і Сі, що говорити треба не з Орбаном, а з Євросоюзом загалом — думка

Віктор Орбан. Фото: ap.org

Вирушивши з візитом до глави Китаю Сі Цзіньпіна, а потім до 45-го президента США Дональда Трампа з пропозиціями щодо “мирних ініціатив”, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан показав свою зневагу до Європейського Союзу. Першою реакцією ЄС було обурення діями Орбана, а потім у Євросоюзі продемонстрували зневагу на його адресу. Про це сьогодні, 17 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт Ради зовнішньої політики “Українська призма” Сергій Герасимчук.

За його словами, у самій Угорщині Орбан почувається досить упевнено і демонструє зневагу до нещодавно утвореної в країні опозиції, яка наразі недостатньо сильна, щоб поставити під сумнів його прем’єрство.

“Подібним чином Орбан повівся і з Європейським Союзом. Це була демонстрація певної зневаги. Основними адресатами під час його поїздки були не представники Європейського Союзу, яким він просто відправив листа, а це були насамперед Сі Цзіньпін і Дональд Трамп, яким він хотів продемонструвати, що готовий виступати посередником, створює платформу для цього посередництва. Що стосується Європейського Союзу, то його було поставлено в ігнор. Але Євросоюз досить швидко зорієнтувався по ситуації. Спочатку ми мали досить обурені реакції лідерів Європейського Союзу. Вони наголошували, що не уповноважували Орбана на такі кроки. А згодом, коли Європейський Союз зрозумів гру Орбана, спробу самопіару для себе і Трампа, Євросоюз пішов тим самим шляхом, дзеркальним шляхом, яким ставився до нього Орбан — це демонстрація гонору і зневаги. Орбан отримав прочухана від європейських лідерів, коли надіслав другого листа зі своїми рекомендаціями щодо “мирної ініціативи”, — сказав експерт.

Він зауважив, що зневагу на адресу Орбана також продемонстрував Європейський парламент.

“Адже Орбан не просто демонстрував власну впливовість, він намагався продемонструвати, що представляє певну політичну силу, а саме фракцію депутатів у Європарламенті. І його фракція зараз за кількістю третя за розміром у Європейському парламенті після того, як з ними злилися представники партії Ле Пен. Але на перерозподіл місць у президії Європейського парламенту Орбан не отримав нічого. Європейський Союз знову продемонстрував зневагу. І таким чином Європейський Союз ніби показує і Сі Цзіньпіню, і Дональду Трампу, і Володимиру Путіну, що всупереч усім ініціативам Орбана, Європейський Союз він не представляє, і в ЄС його не сприймають як впливового гравця. І в усіх питаннях, які стосуватимуться України, говорити треба буде не з Віктором Орбаном, а з Європейським Союзом загалом і з європейськими інституціями загалом”, — пояснив Герасимчук.

Читайте також: Новообраний Європарламент підтвердив підтримку України і засудив “миротворчість” Орбана — резолюція

Нагадаємо, члени Європарламенту зажадали позбавити Угорщину права голосу в Євросоюзі після несанкціонованих поїздок її прем’єр-міністра в Росію і Китай. Законодавці заявили, що Віктор Орбан навмисно діяв від імені всього ЄС, хоча не мав на це повноважень.

Прямий ефір