Новообраний Європарламент підтвердив підтримку України та засудив “миротворчість” Орбана — резолюція

Будівля Європарламенту. Фото: pixabay.com

Європейський парламент на першому пленарному засіданні після червневих виборів сьогодні, 17 липня, схвалив резолюцію на підтримку України, в якій, зокрема, засудив неузгоджені зовнішньополітичні дії прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, повідомляє FREEДОМ із посиланням на пресслужбу Європарламенту.

Резолюцію ухвалено 495 голосами “за”. 137 депутатів проголосували проти, 47 — утрималися.

У документі йдеться про те, що Європейський Союз має продовжувати підтримувати Україну доти, доки вона не переможе.

Резолюція підтверджує постійну підтримку депутатами Європарламенту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності Української держави в її міжнародно визнаних кордонах.

Окремо засуджується російський обстріл “Охматдиту” в Києві та гібридні атаки Росії проти ЄС.

Також у документі міститься заклик “підтримувати й розширювати санкційну політику проти Росії та Білорусі, відстежувати й аналізувати її ефективність і вплив, а також систематично вирішувати проблему обходу санкцій компаніями, що базуються в ЄС, третіми особами та третіми країнами”.

Зазначається, що члени Європарламенту вітають нещодавні зусилля ЄС щодо спрямування доходів, які надходять від заморожених російських активів, на підтримку військових зусиль України.

Європейський парламент також вітає підсумки нещодавнього саміту НАТО і підтверджує свою позицію про те, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства в блоці.

Депутати Європарламенту закликають ЄС і держави-члени збільшувати військову підтримку України доти, доки це необхідно, і в будь-якій необхідній формі. Вони також закликають Єврокомісію запропонувати довгострокову фінансову допомогу для відновлення України, ґрунтуючись на досвіді нещодавно створеного Українського механізму.

У резолюції також наголошується, що Європарламент засуджує нещодавній візит прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Російської Федерації, який не представляє ЄС і є “кричущим порушенням договорів ЄС і спільної зовнішньої політики”.

У тексті документа йдеться про те, що Угорщина має понести відповідальність за ці дії. З огляду на те, що за так званою “мирною місією” прем’єр-міністра Угорщини одразу ж послідувала атака на дитячу лікарню, у резолюції також йдеться про те, що це показує “недоречність” ймовірних мирних зусиль Орбана.

Перед голосуванням низка депутатів виступили на підтримку України.

“Уже давно ми є свідками змови крайніх правих у цьому парламенті з Путіним. Кілька днів тому найпомітніший глава нової групи псевдопатріотів Орбан зустрівся з Путіним, щоб очорнити Європейський Союз, проголосити, що в нього є “мирний план”, про який ніхто не знає, і пропагувати російський експансіонізм. Про який мир Орбан хоче говорити з таким тираном, як Путін, у якого є ордер на арешт, виданий Міжнародним судом у Гаазі? Псевдопатріоти підтримують такі цінності, як російські бомбардування невинних людей у їхніх домівках, лікарнях і школах”, — наголосила євродепутатка Гарсія Іратче, яка представляє групу Прогресивного альянсу соціалістів і демократів у Європарламенті.

Євродепутатка Валері Гаєр (група “Оновимо Європу”) акцентувала, що безпека України — це безпека всієї Європи.

“Путін намагається дестабілізувати наш континент, бомбить Київ. У Фінляндії відбуваються провокації на кордоні. І ми бачимо наслідки у Франції, в Німеччині. Головний виробник озброєнь став об’єктом змови з метою вбивства. Ми спостерігаємо гібридні загрози і втручання в європейську політику. Єдина можлива відповідь — це тверда відповідь на путінську пропаганду, зокрема в цьому парламенті. Ми маємо посилити підтримку Зеленського і хороброго народу України”, — сказала депутатка.

Євродепутат Тійс Ройтен із групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів нагадав, що минуле скликання Європарламенту завершилось чітким закликом до урядів держав-членів ЄС надати більше систем протиповітряної оборони Україні.

“І ми майже щодня бачимо, чому це необхідно. Але, тим не менш, багато держав-членів ЄС мають на зберіганні системи, які можуть бути поставлені й повинні бути поставлені для захисту українців, а також для захисту нашої колективної європейської безпеки. І я радий, що це скликання починає роботу з підтвердження нашої рішучої підтримки України”, — наголосив  Ройтен.

“Насправді ми можемо розглядати перспективу перемоги України тільки в тому випадку, якщо значно збільшимо, в 2 або 3 рази, нашу військову підтримку України. Тим, хто стверджує, що, знаєте, мовляв, Україна повинна погодитися на умови “миру” від Путіна, я б запропонував розглянути можливість запропонувати Путіну територію своєї країни”, — заявив євродепутат Кубілюс Андрюс (група Європейська народна партія). 

Читайте також: Депутати Європарламенту вимагають позбавити Угорщину права голосу в ЄС через “миротворчу місію” Орбана — що відомо (ВІДЕО)

Прямий ефір