Київ продовжує роботу над реалізацією формули миру: готуються 3 зустрічі (ВІДЕО)

Ілюстрація: dw.com

Київ продовжує роботу над реалізацією формули миру. Наприкінці липня-початку серпня, за словами президента Володимира Зеленського, у Катарі відбудеться перша зустріч, на якій обговорять енергетичну безпеку України. Це третій пункт української формули, його було винесено на обговорення за столом переговорів на першому інавгураційному Саміті миру в Швейцарії, інформує FREEДОМ.

Після зустрічі в Катарі наступний крок на шляху до миру Київ зробить у серпні. Тоді в Туреччині в тому ж форматі — зустрічі радників з безпеки — за столом переговорів обговорять питання продовольчої кризи. А у вересні партнери України зберуться в Канаді. Головною темою стане обмін полоненими та повернення незаконно депортованих до Росії маленьких українців. За підсумками цих трьох зустрічей буде напрацьовано план наступного Саміту миру.

“Як ми йшли, за таким планом ми і будемо продовжувати іти. Після цих трьох пунктів, якщо вони спрацюють, буде готовий повністю план реалізації всіх пунктів, і я ставив завдання, щоб у листопаді у нас був повністю готовий план, отже і Саміт. Тобто план буде готовий, для Саміту другого буде все готово, якщо ці три пункти ми реалізуємо, і буде готовий повністю план”, — сказав лідер України.

Попри те, що з моменту проведення першого Саміту миру в Швейцарії минув місяць, кількість підписів під комюніке зростає й досі. Однією з останніх підсумковий документ підтримала Папуа-Нова Гвінея. З огляду на успіх інавгураційного саміту, Київ активно готується провести другий, цього разу за участю російської сторони.

“З нашого боку, з боку партнерів, я вважаю, все буде зроблено. Ми будемо готові наблизити максимально другий Саміт, і я вважаю, що представники Росії повинні бути на другому Саміті”, — сказав Володимир Зеленський.

Присутність представників Кремля за столом переговорів вітають і у Вашингтоні. У Держдепартаменті США впевнені, що лише Україна має право вирішувати, на яких умовах та коли будуватиметься дипломатичний трек із Москвою.

“Будь-які рішення про дипломатичні переговори має ухвалювати Україна, а не Сполучені Штати або будь-яка інша країна, яка не є стороною військового зіткнення. Україна — це жертва. Саме Україна стала жертвою вторгнення в її країну, вбивства мирних жителів, окупації значної частини її території, і тому саме Україна має вирішувати, коли, як і в якій формі вести дипломатичні переговори. Як їхній партнер, як їхній прихильник, ми будемо підтримувати їх, якщо вони оберуть саме цей шлях”, — сказав представник Державного департаменту США Метью Міллер.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни впевнені, що, судячи з триваючої риторики Кремля про невизнання територіальної цілісності України, Росія не готова до переговорів.

“Генеральна асамблея ООН 12 липня ухвалила резолюцію, що вимагає від Росії “терміново вивести” свої війська і несанкціонований персонал з окупованої Запорізької атомної електростанції та “негайно повернути” станцію під повний контроль України, яку Постійне представництво Росії при ООН назвало “політизованим проєктом”, який має підтримку тільки Заходу… Кремлівські чиновники, найімовірніше, продовжать підносити законні позиції України на переговорах як “ультиматуми”, щоб виправдати незацікавленість Кремля в мирних переговорах і продовження війни проти України”, — ідеться у звіті Інституту вивчення війни.

Крім того, в Інституті вивчення війни переконані, що Україна продовжує демонструвати свою готовність вести переговори з Росією, посилаючись на мирний план, кожен із пунктів якого відповідає міжнародному праву.

https://www.youtube.com/watch?v=IeGsPry9oBo&ab_channel=FREE%D0%94OM.LIVE

Читайте також: Чи можлива участь РФ у другому Саміті миру — думка політологині

Раніше кандидат політичних наук, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко висловив думку, що Росію можна примусити до миру тільки сильним ультиматумом.

Прямий ефір