Підтримка України залишиться незмінною, — Попов про нове керівництво Європарламенту

Європейський парламент. Фото: investigator.org.ua

У ЄС нове, хоча коректніше буде сказати оновлене керівництво. Урсула фон дер Ляєн, найімовірніше, залишиться президентом Єврокомісії, колишній прем’єр Португалії Антоніу Кошта обраний головою Євроради, а нинішній прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас стала верховним представником ЄС із закордонних справ. Президентом Європарламенту на новий термін переобрано Роберту Мецолу. Нове керівництво Європарламенту орієнтоване на Україну. Тому підтримка України залишиться незмінною. Таку думку сьогодні, 16 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

“Наприклад, Урсула фон дер Ляєн. Вона є для України зрозумілим партнером. У президента України і пані фон дер Ляєн склалися чудові стосунки. Тому ми розуміємо, що програма підтримки України Європейським Союзом буде продовжена. Звичайно, багато в чому це залежить і від загальноекономічної ситуації. Але судячи із заяв і рішень, які були ухвалені Європарламентом раніше, підтримка ЄС України на найближчі роки збережеться”, — зазначив Попов.

Він додав, що свою посаду також зберегла і Роберта Мецола — її переобрали главою Європарламенту.

“Вона прямо говорить про загрози згортання демократії і про загрози популізму Європі. Як очільниця Європарламенту, вона запропонувала доволі цікаву ініціативу, щоб проєкти рішень могли розробляти й самі депутати. Це досить революційна пропозиція. Але такими пропозиціями вона показала, що Європарламент готовий реформуватися. А це те, чого від нього очікують дуже багато людей. Що стосується України — у травні поточного року Роберта Мецола приїжджала до Києва з офіційним візитом. Вона заявила, що не вважає російського диктатора Путіна законним президентом Росії, а також запевнила у своїй підтримці”, — сказав експерт.

Він також назвав великим другом України й Каю Каллас, яка стала верховним представником ЄС із закордонних справ.

“Кая Каллас — перша жінка, яка стала прем’єр-міністром Естонії. Вона добре відома своїми ліберальними поглядами, прихильністю до європейських цінностей, а також беззастережною підтримкою України після російської агресії. Вона виступає непримиренним критиком Кремля і Путіна. Російська влада навіть внесла її до списку розшукуваних осіб за те, що за її уряду в Естонії було демонтовано пам’ятники радянським воїнам”, — зазначив Попов.

Він додав, що лояльно до України ставиться і колишній прем’єр Португалії Антоніу Кошта, який обраний головою Євроради. Тому сьогодні можна з упевненістю говорити про те, що нинішнє керівництво Європарламенту — проукраїнське.

“Підтримка України залишається незмінною. Але водночас потрібно не випускати з уваги той факт, що і в ЄС, і в самому Європарламенті зростає вага політиків, які мають окрему думку щодо України та її підтримки. Тому українська дипломатія має посилено працювати й з цими політиками. А усвідомлюючи всі ризики, можна заздалегідь робити кроки для того, щоб їх мінімізувати”, — резюмував Ігор Попов.

Читайте також: Через “мирні” ініціативи Орбана Угорщина може позбутися головування в Раді ЄС, — Желіховський

Прямий ефір