Через “мирні” ініціативи Орбана Угорщина може втратити головування в Раді ЄС, — Желіховський

Віктор Орбан. Фото: gettyimages.com

Ініціативи угорського прем’єра не мають легітимного підґрунтя. Дії Віктора Орбана можуть призвести до того, що Угорщина потрапить під санкції ЄС — головуючу країну в Євросоюзі можуть змінити. Таку думку сьогодні, 16 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

“На мою думку, зараз усе, що пов’язано з ініціативами Віктора Орбана, має не дуже легітимне підґрунтя. Зараз Віктор Орбан намагається використати те, що Угорщина головує в Раді ЄС, на користь Будапешта заради своїх політичних амбіцій і заради того, щоб можна було зберегти владу в Угорщині”, — вважає Желіховський.

На його думку, ситуація, пов’язана з так званим “мирним” планом зі встановлення миру в Україні, також пов’язана з тим, що Віктор Орбан хоче зміцнити свою вертикаль. Показати угорцям, що альтернативи Віктору Орбану і його політичній силі “Фідес” немає.

“Тому він намагається показати, що начебто саме Будапешт може бути сполучною ланкою між сторонами конфлікту, що, звичайно ж, не відповідає дійсності, бо Віктор Орбан не отримував жодних повноважень для того, щоб домовлятися зі сторонами. І про це вже багато разів заявлялося. Зараз ми можемо почути багато заяв на адресу Віктора Орбана, що всі його зібрання — це виключно його ініціатива. Тобто вони незаконні на рівні Європейського Союзу”, — зазначив експерт.

За його словами, якщо й надалі Віктор Орбан діятиме в цьому ключі, Угорщина може потрапити під санкції Європейського Союзу.

“Зокрема головування в Раді ЄС, і його функції можуть бути обмежені. Або головування в ЄС можуть передати іншій державі”, — резюмував Станіслав Желіховський.

Читайте також: У ЄС розглядають можливість позбавлення Угорщини права голосу, — глава МЗС Естонії

Прямий ефір