Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність у справі про катастрофу літака рейсу МН17 над Донецькою областю

Літак рейсу МН17. Фото: ukrinform.ua

До 10-х роковин катастрофи над Донецькою областю рейсу MH17 Малайзійських авіаліній Європейський Союз закликає Росію визнати свою відповідальність за загибель пасажирів. Про це сьогодні, 16 липня, під час брифінгу в Єврокомісії у Брюсселі заявив представник зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Петер Стано, повідомляє кореспондент FREEДОМ в Європі.

Він нагадав, що внаслідок ураження пасажирського літака із системи протиповітряної оборони, що належить російській армії, загинули 298 осіб із 17 країн.

“Ми не забули жертв і біль їхніх родин, але ми не забули й винних, а також необхідність притягнення до відповідальності. Саме тому 27 держав-членів Європейського Союзу погодили заяву верховного представника від імені Європейського Союзу, яка публікується просто зараз. І в цій заяві Європейський Союз та його держави-члени підтверджують повну підтримку Євросоюзом усіх зусиль зі встановлення істини, справедливості та відповідальності. Докази, представлені Спільною слідчою групою під час судового розгляду, абсолютно ясно показують, що ракетна система, яка збила рейс MH17, поза всяким сумнівом належала російським збройним силам”, — сказав Стано.

За його словами, жодна російська кампанія з дезінформації не може відволікти від головних фактів, встановлених судом.

“І ми повторюємо наш заклик до російської влади: прийняти свою відповідальність і повністю співпрацювати у відправленні правосуддя в контексті цієї трагедії, яка не забута навіть через десять років”, — заявив представник зовнішньополітичної служби Європейського Союзу.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року пасажирський літак “Боїнг 777”, що прямував рейсом МН17, був збитий у небі над Донецькою областю. За версією Спільної слідчої групи, літак був збитий із системи ЗРК “Бук”, що належить 53-й зенітно-ракетній бригаді російських військ. У перекиданні “Бука” на територію України звинувачують чотирьох осіб, серед яких троє — громадяни Росії та один громадянин України — усі учасники російських проксі-формувань, які брали участь у бойових діях проти Збройних сил України та контролюються Росією.

Судовий розгляд у цій справі відбувався в Нідерландах. За його підсумками троє обвинувачених були визнані винними та отримали довічні вироки заочно.

Прямий ефір