Росіяни не здатні ракетами зруйнувати Київську дамбу ГЕС, — експерт

Київська ГЕС. Фото: uk.wikipedia.org

У МЗС Росії озвучили нібито план Києва з підриву Київської ГЕС і Канівського водосховища. Подібні заяви лунали з боку РФ перед терактом на Каховській ГЕС. Але тоді росіяни повністю контролювали дамбу і підірвали її за допомогою вибухівки. З Київською ГЕС такий сценарій просто неможливий — об’єкт перебуває під посиленою охороною. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев.

“Потрібно зазначити, що Київську дамбу ГЕС будували за радянських часів, коли холодна війна загрожувала перерости в ядерну війну, тому об’єкт розрахований зокрема і на можливі воєнні дії. Тому що стосується зовнішнього впливу на об’єкт — навіть якщо прибрати всі засоби протиповітряної оборони (ППО) з Києва і області, і дозволити росіянам зосередити щонайменше 40 пускових установок “Іскандер”, і що всі вони точно вдарять по дамбі, навіть цього не вистачить, щоб завдати критичних ушкоджень цій споруді”, — акцентував експерт.

За його словами, всі заяви офіційних осіб Росії про те, що дамба Київської ГЕС буде зруйнована, а частина Києва буде повністю затоплена — нагнітання страху.

“Їхня головна мета — налякати людей і створити додаткову напругу. Тому що нічим іншим росіяни похвалитися не можуть. Залишається тільки робити загрозливий вираз обличчя, який, до речі, у Захарової не виходить”, — резюмував Геннадій Рябцев.

Читайте також: Заяви РФ про провокації на дамбах біля Києва і Канева — це один з актів примусу України до перемир’я, — Дикий

Нагадаємо, раніше офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що влада України планує як провокацію зруйнувати дамби Київської ГЕС і Канівського водосховища, щоб звинуватити в цьому Росію. Міністерство закордонних справ (МЗС) України категорично спростовує абсурдні російські звинувачення в нібито підготовці українською владою підриву дамб Київської гідроелектростанції (ГЕС), Канівського водосховища, або іншої інфраструктури для нібито покладення провини на Росію. Про це 12 липня заявили в МЗС України.

Прямий ефір