Україна має потужну підтримку партнерів у подоланні енергокризи, — Рябцев

Прапори Польщі та України. Фото: gettyimages.com

Польща готова поділитися з Україною своєю електроенергією, виробленою з польського вугілля, але з умовою, якщо ЄС дозволить не платити за викиди від спалювання вугілля. Водночас проблема полягає не тільки у вимогах ЄС, а й у пропускній спроможності повітряних ліній електропередачі, якими Україна пов’язана з Польщею. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев.

“Чому Україні варто відмовлятися від щирої допомоги сусіда? Тільки тому, що 80% електричної енергії Польщі генерується з використанням енергетичного вугілля? Так це національні інтереси Польщі, які стоять на чолі її енергетичної політики”, — зазначив експерт.

Він додав, що Польща дійсно може додатково генерувати електроенергію для потреб України. Але є одна проблема.

“Проблема полягає не стільки в тому, скільки Польща може додатково генерувати електричної енергії, а яка гранично максимальна пропускна здатність повітряних ліній електропередачі, якими Україна пов’язана з Польщею. Якщо буде побудовано додаткову лінію електропередач, то цілком імовірно, Україна зможе отримувати з Польщі значно більше електроенергії. Але, на жаль, будівництво нової лінії електропередач — це не справа двох-трьох місяців. Тому щодо постачання польської електроенергії в Україну можна говорити в середньостроковій перспективі”, — вважає Рябцев.

За його словами, до нинішнього опалювального сезону оператори систем передачі електроенергії і польської, і української намагатимуться збільшити цю пропускну здатність.

“Сьогодні вона становить 1,7 гігават. Найімовірніше, до кінця року, якщо вдасться зняти низку обмежень, можна її збільшити до 1,9-2 гігават на годину. Але не більше того. Але в будь-якому разі спасибі нашим партнерам за те, що вони думають не тільки про те, як розв’язати власні проблеми, але й про те, як допомогти Україні”, — акцентував гість ефіру.

За його словами, пропозиція Польщі якраз є додатковим підтвердженням того, що Росії не вдасться досягти своєї мети — тобто занурити Україну в темряву.

“По-перше, на території України досить багато енергетичних об’єктів. Є резерви і в енергетиків, і в операторів систем передачі розподілу. Крім того, є дуже потужна підтримка українських партнерів, яка дає змогу досить упевнено дивитися в майбутнє, зокрема й в опалювальний сезон 2024-2025 років”, — зазначив Геннадій Рябцев.

Читайте також: Росія застосовує акції залякування, щоб знизити допомогу Україні, — Матвєєв

Прямий ефір