Потрібна мережа малих електростанцій, — експерт про те, як Україні подолати енергокризу 

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Росія продовжує терор енергетичних об’єктів України. Але, попри це, енергетики проводять відновлювальні роботи на постраждалих об’єктах критичної інфраструктури. Є передумови до того, що до осені вдасться значно скоротити час, який українці проводитимуть без електрики. Водночас уся енергетична інфраструктура України потребує радикальних змін. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев.

“Наразі склалася така ситуація, що в тому разі, якщо ті відновлювальні та ремонтні роботи, які ведуться нині, будуть закінчені відповідно до плану, то у вересні-жовтні існують усі передумови для того, щоб значно скоротився час, який українці проводитимуть без електрики”, — зазначив Рябцев.

За його словами, наразі дефіцит становить близько трьох гігават.

“Це якраз ті три гігавати встановленої потужності, які зможуть забезпечити ті енергоблоки атомних електростанцій, які зараз перебувають на технічному обслуговуванні й на яких здійснюється заміна відпрацьованого ядерного палива на свіже”, — пояснив експерт.

Він також зазначив, що нині енергетичний ринок України потребує суттєвих змін.

“Необхідно перебудувати енергетику України, змінити її архітектуру. Замість 15-20 величезних теплових електростанцій необхідно створити розгалужену структуру об’єднаних у систему розподілу малих енергетичних станцій, кожна потужністю від 1 до 10-20 мегават. І цих станцій має бути кілька сотень, розподілених по території України. І це буде не тільки гарантією того, що російські удари будуть менш ефективними, а й передумовою до створення більш сучасної та більш гнучкої енергетичної системи України”, — зазначив гість ефіру.

Він нагадав, що це завдання було поставлено ще до початку повномасштабного вторгнення.

“Була визначена Енергетична стратегія України до 2035 року. І в цьому документі якраз і було сказано, що величезні об’єкти є вразливими як із погляду зовнішнього впливу тієї ж самої негоди, так і з погляду старіння обладнання, і з погляду нестачі інвестицій у модернізацію таких величезних об’єктів. Настав час піти європейським шляхом. І війна прискорила цей процес переходу від величезних установок до розгалуженої мережі малих електростанцій, які працюють не тільки на газі, а й на будь-якому місцевому паливі”, — резюмував Геннадій Рябцев.

Читайте також: Удари по російських НПЗ стали більш ефективним інструментом, ніж економічні санкції, — Снєгирьов

Прямий ефір