Російські окупанти перетворюють Крим на “сіру” зону, — Барієв

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Російські окупанти перетворюють Крим на сіру зону, яку після деокупації потрібно буде довго відновлювати. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова правління Кримськотатарського ресурсного центру та член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Він зазначив, що окупанти переконують місцевих жителів та приїжджих громадян РФ, що вони повністю забезпечують безпеку на півострові, зокрема, йдеться про нібито ефективну систему ППО.

Водночас Барієв звернув увагу, що зараз росіяни почали встановлювати укриття модульного типу.

“І ми ж бачили ситуацію, що сталося в Учкуївці. В Учкуївці, коли вони неефективно намагалися збити українську ракету, то стався удар на пляжі. І ось тут вони також почали оперативно встановлювати укриття. Вони таким чином намагаються дати інформацію людям, які приїжджають відпочивати, що нібито в Криму безпечно, і в тому числі є такі укриття. Тому що після Учкуївки почала розходитися інформація про те, що в Криму дійсно небезпечно. І по сьогоднішній день, я вже не кажу про Західний берег Криму, на Південному березі Криму, буквально вчора-позавчора нам давали інформацію, що в Ялті практично порожні пляжі. У таку спеку зазвичай завжди люди приїжджають. І це свідчить про те, що є побоювання у людей”, — сказав він.

Барієв також підкреслив, що через російську агресію з півострова виїхало багато фахівців, не вистачає зокрема медичних працівників.

“Як же буде далі розвиватися, скажімо, курортологія, як же будуть далі розвиватися, скажімо, рекреаційні господарства, дитячі оздоровчі центри, коли немає фахівців? І це свідчить про те, що Крим вони все більше і більше перетворюють на такий відстійник або на таку “сіру” зону, яку потрібно буде відновлювати дуже довго”, — сказав член Меджлісу кримськотатарського народу.

Читайте такожЗвільнення Криму від російських окупантів – це точка відліку зміни самої Росії, — Чийгоз

Раніше засновник БФ “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко сказав, що протягом приблизно пів року Україна реалізує у тимчасово окупованому Криму стратегію, подібну до тієї, що застосовувала минулого року на морі. Вона реалізується, попри досить важкі бої на окремих напрямах фронту. Це стратегія завдання ураження по військових об’єктах на території півострова.  

Прямий ефір