“Мирний” план Орбана повторюватиме російсько-китайські наративи, — Левченко

Олександр Левченко. Фото: nfoto.work

Орбана прийняли в Києві, не знаючи, що далі в угорського прем’єра “вояж” до Москви і Пекіна. Лідер Угорщини дуже багато дозволяє собі, діючи нібито від імені Європейського Союзу. Хоча насправді це не так. Орбан представляє самого себе як прем’єра Угорщини. Про це сьогодні, 15 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині (2010-2017 рр.) Олександр Левченко.

“Для Віктора Орбана дуже важливий його власний імідж і те, як його сприйматимуть колеги в Європейському Союзі, в НАТО тощо. Його візит до Києва, до речі, був очікуваним. Тому що Орбан — єдиний прем’єр-міністр європейських держав, який не приїжджав до України від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Тому Київ прийняв Орбана. Єдине, що Орбан не повідомив, що в нього запланований далі вояж до Москви та Пекіна. Крім того, насторожує те, що дуже часто Віктор Орбан представляє себе як людину, яка представляє позицію всього Європейського Союзу. Однак насправді це не так. Тому була дуже гостра реакція з боку офіційного Брюсселя. Там заявили, що Орбан представляє самого себе або як прем’єр-міністра Угорщини, але не як позицію Європейського Союзу, та ще й у такому важливому політичному питанні, як завершення війни в Україні”, — зазначив дипломат.

Він нагадав, що сьогодні Орбан заявив про те, що розіслав усім прем’єрам якийсь “мирний” план щодо України.

“Ні для кого не секрет, що Орбан підтримав китайський “мирний” план Сі Цзіньпіна. При цьому Орбан відкрито підтримує російського диктатора Путіна і його наративи щодо війни в Україні. Сьогодні він розіслав європейським прем’єрам своє бачення того, як має проходити процес мирних переговорів. Але вже від себе. Тобто він побував з усіма, поговорив, зважив ситуацію, і як досвідчений перемовник, яким він себе вважає, пропонує європейцям розглянути питання про те, як закінчити війну в Україні. Щоправда є один нюанс — судячи з усього, Україні цей план він так і не надіслав”, — зазначив експерт.

За його словами, лідери ЄС і НАТО незадоволені діями Орбана. У Єврокомісії заявили, що візит угорського прем’єра в РФ порушує єдність Заходу щодо політики по Україні.

“На жаль, Орбан часто озвучує російські наративи. Фактично блокує єдину європейську позицію щодо санкцій. Часто він напряму лобіює інтереси Москви. Тому й прозвучала інформація про те, що, можливо, 29 серпня в Будапешт ніхто з європейців не приїде. У зв’язку з тим, що Орбан поводиться неналежно, це суперечить Статуту Європейського Союзу, і, звичайно ж, НАТО. Тому, мені здається, не виключено, що європейці діятимуть спільно в бажанні приструнити Орбана, показати свою єдність і бажання підтримати Україну”, — додав гість ефіру.

Він зазначив, що нині між Україною та Угорщиною склалися досить непрості відносини.

“Зараз у дуже важкий для України час цим часом користується якась частина політиків у Будапешті. Але питання в тому, що Україна зацікавлена розв’язувати всі питання абсолютно коректно, чесно, у межах чинного міжнародного законодавства, згідно з нормами і принципами міжнародного права. А Угорщина, і Орбан зокрема, керується зовсім іншими принципами, підтримуючи Росію. А Росія якраз усіма своїми заявами та ультиматумами показує, що вона на хоче справедливого миру. Вона порушує не тільки український світопорядок. Прагнення України до миру підтримує весь західний світ. Україна хоче миру. Але Україна не готова закінчувати війну за поняттями бандитського Петербурга”, — резюмував Олександр Левченко.

Читайте також: Орбан направив лідерам ЄС свій “мирний” план щодо України

Прямий ефір