Орбан надіслав лідерам ЄС свій “мирний” план щодо України

Віктор Орбан. Фото: ap.org

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан направив лідерам ЄС свій так званий “мирний” ” план. Про це заявив політичний директор угорського лідера Балаж Орбан. Він наголосив, що без втручання зовнішніх посередників не обійтися, і мовляв, не варто недооцінювати роль Будапешта в цьому питанні, передає FREEДOM.

Водночас юридична служба Євросоюзу встановила, що переговори угорського прем’єра з диктатором Путіним суперечать договорам ЄС, а візит до Росії не був узгоджений.

Міністри закордонних справ країн ЄС можуть бойкотувати саміт глав МЗС, який відбудеться в Угорщині. Таким чином вони покажуть невдоволення неузгодженими поїздками Орбана. Про це повідомляє видання Politico з посиланням на свої джерела.

Дипломати також хочуть уникнути ролі реквізиту на угорському саміті, де Орбан може влаштувати пропагандистське шоу — цитує видання одного зі співрозмовників. За даними журналістів, у ЄС можуть організувати власний саміт у ті самі дати, які заплановані Будапештом — це 28-29 серпня.

Також верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель раніше заявляв, що ЄС підтримує тільки один мирний план. І це формула миру президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо, Віктор Орбан розпочав так зване миротворче турне одразу ж після того, як Угорщина очолила Раду Європейського Союзу. Другого липня — вперше за 12 років — Орбан прибув до Києва, де зустрівся з Володимиром Зеленським. Уже п’ятого числа угорський прем’єр був у Москві та спілкувався з диктатором із Кремля Путіним. Потім прибув до Пекіна, щоб зустрітися з китайським лідером Сі Цзіньпіном. А ще днями Орбан у Сполучених Штатах переговорив з експрезидентом країни Дональдом Трампом. Під час усіх цих візитів, за словами прем’єра Угорщини, йшлося про якийсь мирний план щодо України.

Читайте також: Орбан намагається вичавити максимум дивідендів зі свого головування в ЄС, — Пономарьов

Прямий ефір