Київ готується підписати ще три безпекові угоди — огляд (ВІДЕО)

Володимир Зеленський та Петер Павел. Фото: president.gov.ua

За останні дні Україна підписала двосторонні угоди щодо співробітництва у сфері безпеки з Польщею, Люксембургом та Румунією. І готується підписати з ще трьома державами, заявив президент України Володимир Зеленський, передає FREEДОМ.

Румунія передасть Україні систему протиповітряної оборони Patriot і сприятиме максимально швидкому транзиту всієї необхідної для України техніки своєю територією. Також Бухарест разом із партнерами допомагатиме у підготовці українських пілотів. Про це йдеться в угоді про співпрацю у сфері безпеки України та Румунії. Лідери двох країн підписали документ у Вашингтоні 11 липня.

“Особливістю цієї угоди є конкретні пункти співробітництва для зміцнення безпеки у Чорноморському регіоні. Румунія допомагатиме Україні у розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти ЄС та НАТО”, — повідомив Офіс президента України.

На день раніше, 10 липня, Київ підписав аналогічну угоду з Люксембургом. У документі зазначено: 2022 року держава виділила Україні військову допомогу на майже 75 млн євро, 2023-го — на 96 млн євро, за перше півріччя 2024-го — на 80 млн євро. Угода передбачає, що Люксембург продовжить військову допомогу Києву з такою самою динамікою у наступне десятиліття.

“Я радий повідомити, що підписав угоду про безпеку із президентом України Зеленським. Важливо, щоб усі країни підтримували Україну, бо те, що відбувається в Україні, — це набагато більше, ніж захист суверенітету та територіальної цілісності України. Йдеться про міжнародний порядок, що ґрунтується на правилах”, — наголосив прем’єр-міністр Люксембургу Люк Фріден.

Двосторонню угоду у сфері безпеки Україна уклала і з Польщею — 8 липня. У документі, серед іншого, йдеться про намір Варшави передати Києву ескадриллю винищувачів МіГ-29. Це щонайменше 14 літаків.

“Ми сприймаємо ці слова як взаємне зобов’язання, а не порожні обіцянки, і найближчим часом спільно з іншими союзниками ми будемо крок за кроком виконувати наміри цього документа. Ми були реалістами, коли працювали над цим документом. Україна добре знає і цінує це”, — заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Україна уклала 23 двосторонні безпекові угоди з країнами Європи, США, Канадою, Японією та Європейським Союзом. Наразі Київ готується підписати договори з ще трьома країнами-партнерами.

“Є три нові угоди про безпеку для України. Польща, Люксембург, Румунія. І зараз команда працює над новими документами — будуть угоди із Чехією, Словенією. І ухвалили рішення після зустрічі з прем’єром Ірландії також готувати угоду”, — розповів президент України Володимир Зеленський.

Угоди про співпрацю у сфері безпеки посилюють Україну, але не скасовують інтеграцію до НАТО, каже Зеленський. Союзники взяли на себе довгострокові зобов’язання надати військову допомогу Києву, зокрема системи протиповітряної оборони та винищувачі F-16, а також розвивати оборонну співпрацю. Але єдиною дієвою гарантією безпеки для України залишається членство у Північноатлантичному альянсі. Так вважають і в НАТО.

“Я твердо вірю, що під час припинення бойових дій ми маємо забезпечити, щоб Україна мала можливості для стримування майбутньої агресії з боку Росії. І, звичайно, найкращою та найсильнішою гарантією безпеки буде 5-та стаття”, — наголосив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Країни-партнери вирішили, що працюватимуть з Україною над двосторонніми довгостроковими зобов’язаннями у сфері безпеки на липневому саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. Там лідери “Великої сімки” (G7) погодили Спільну декларацію про підтримку України. Першою країною, яка уклала угоду з Києвом, стала Велика Британія. Час дії документів — 10 років.

Читайте також: Угоди про гарантії безпеки з Польщею, Люксембургом та Румунією оцінив експерт

Нагадаємо, на думку президента Аналітичного центру “Політика” Олега Лісного, успіх України після саміту НАТО можна оцінити як помірний. Хоча країна і не отримала запрошення до Альянсу, Києву необхідно й надалі впроваджувати реформи на шляху до членства, оскільки двосторонні угоди не можуть замінювати вступ до НАТО, Україні потрібна п’ята стаття Вашингтонського договору.

Прямий ефір