Росіяни будують уніфіковані пускові установки для ракет “Калібр” та “Онікс”, — Плетенчук

Ракета "Калібр". Фото: mind.ua

Російські окупанти будують уніфіковані пускові установки для ракет “Калібр” та “Онікс”. Про це сьогодні, 15 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

“Виникло питання, чи можуть вони використовувати морські платформи для відстрілу “Оніксів”. У нашій Азово-Чорноморській акваторії таких одиниць немає, тобто тих, які мають уніфіковані шахти. Тому нам це не загрожує загалом”, — сказав він.

Спікер підкреслив, що ефективність “Калібрів” на розв’язаній Кремлем війні проти України досить швидко знизилася.

“Якщо вранці 24 лютого 2022 року ми прокинулися під ці “Калібри”, то зараз практично 100% цих ракет знищується. І для самостійних атак вони їх не використовують. Коли використовують, то вони їх фактично всі втрачають. Тому в якийсь момент вони зрозуміли, що треба переходити”, — сказав Плетенчук.

Він зазначив, що такі системи дуже довго не знімають з озброєння і кораблів під цю ракету збудовано досить багато, тож її використовуватимуть й надалі.

“Але вони усвідомлюють, що для військових конфліктів майбутнього, вони ж із НАТО воювати зібралися, то, звичайно, треба щось ефективніше”, — сказав спікер.

Читайте також: В Чорному та Азовському морях — без носіїв “Калібрів”, — ВМС ЗСУ

Раніше Плетенчук розповів, що російський Чорноморський флот через втрату кораблів довгий час не міг визначитися з тактикою застосування ракет “Калібр”, тому була певна пауза.

Прямий ефір