Україна допомагає ЄС припиняти гібридні атаки росіян, — Камельчук

Юрій Камельчук. Скріншот: uatv.ua

Західні країни намагаються протистояти гібридній агресії, яку Росія активізувала з новою силою, особливо в Європі. Поки що адекватних відповідей на такі диверсії в Євросоюзі недостатньо. Зі свого боку Україна теж має посилено працювати в цьому напрямі, і багато чого вже виходить. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДOM висловив народний депутат України, член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Юрій Камельчук.

“Росія веде гібридну війну в Європі вже дуже давно. Вона домовляється з європейськими політиками, журналістами, культурними діячами тощо. Її вплив на всі сфери дуже помітний і постійний. Відповідь же Європи на гібридні атаки Росії на сьогоднішній день ще недостатня. Але зараз Європа починає прокидатися в цьому відношенні”, — розповів Камельчук.

За його словами, першим дзвіночком для Європи стала повномасштабна війна, яку Росія розпочала в Україні.

“Насамперед європейці почали звертати увагу на те, який паспорт мають високопоставлені політики в різних міжнародних організаціях. Особливу увагу звернуто на тих, хто працює в ПАРЄ. За даними Служби зовнішньої розвідки, у цій організації досі залишається велика кількість людей, які нишком можуть впливати на ухвалення тих чи інших рішень”, — констатував Камельчук.

Він зауважив, що Росія також відкрито намагається виводити із санкційних списків своїх олігархів, які не тільки підтримують війну в Україні, але й фінансують її.

“Наприклад, історія з Нобелівським комітетом щодо російського олігарха, одного із засновників російської Кремнієвої долини Рубена Варданяна, якого висунули на Нобелівську премію миру. Це людина, яка фактично є гаманцем Путіна, що фінансує війну. А представляється він Росією в такому світлі, ніби він — новий Нельсон Мандела. І найприкріше, що для багатьох європейців незрозуміло, чому Україна вимагає Нобелівський комітет прибрати зі списку номінантів кандидатуру Варданяна”, — зазначив член української делегації в ПАРЄ.

Він також нагадав, що багато представників європейських країн ще пам’ятають Радянський Союз і чомусь їм він запам’ятався з хорошого боку.

“Більшість із них цінує російську культуру. Але вони не розуміють, що велика частина російської культури — це українська культура. Багато діячів культури насправді є українцями. Вони не розуміють, що багато історій і легенд, які написані про російську культуру, насправді не є правдою. Вони на рівні відчуттів намагаються зрозуміти Росію і мріють після закінчення війни сходити на “Лебедине озеро” тощо. Тому саме з такими людьми в Європі Україна має працювати. Доносити правду. І в це потрібно вкладатися. І не тільки грошима, але й зусиллями. І це буде довга боротьба, яка не закінчиться навіть після того, як закінчиться війна”, — резюмував Юрій Камельчук.

Читайте також: РФ наповнює Європу ГРУ-шниками і ФСБ-шниками: цілі назвав Мусієнко

Прямий ефір