Президентка Грузії оскаржить закон про “іноагентів” у Конституційному суді — деталі (ВІДЕО)

Саломе Зурабішвілі. Фото: gettyimages.com

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі подасть позов до Конституційного суду з вимогою скасувати закон про “іноагентів”. Обґрунтуванням для позову вона називає порушення статті 78 Конституції, у якій ідеться про те, що влада зобов’язана вжити всіх заходів для забезпечення повної інтеграції Грузії в ЄС і НАТО, повідомляє FREEДОМ.

ЄС призупинив євроінтеграцію Грузії й заморозив оборонну допомогу Тбілісі. Причина — ухвалення закону “Про прозорість іноземного впливу”. Правлячій партії не завадили ані багатотисячні акції протесту, ані вето президентки. 15 липня Зурабішвілі має намір внести позов до Конституційного суду країни з вимогою призупинити дію закону про “іноагентів”. Тим часом представники понад 100 неурядових організацій Грузії, проти яких і спрямований закон, готують колективний позов.

“Ми заявляємо, що не будемо жити за нормами російського права. Конституційний суд може діяти з наданими Конституцією повноваженнями та призупинити дію відповідних статей закону. Якщо Конституційний суд не діятиме своєчасно і в конституційних межах, ми скористаємося альтернативним правовим механізмом. Водночас ми готуємося подати скаргу до Європейського суду з прав людини”, — із заяви представників грузинських неурядових організацій у публікації видання “Эхо Кавказа”.

США занепокоєні антизахідними й антидемократичними діями уряду Грузії, заявила за підсумками візиту до Тбілісі заступниця державного секретаря США з питань цивільної безпеки, демократії та прав людини Узра Зея.

У Грузії вона зустрілася з Зурабішвілі, прем’єр-міністром Кобахідзе, політиками, журналістами, представниками громадського сектору і правозахисниками. Саме закон про “іноагентів” став причиною того, що Вашингтон заморозив допомогу Тбілісі, наголосила заступниця держсекретаря США.

“США серйозно занепокоєні тим, як антидемократичні дії уряду Грузії, включно з так званим законом про іноземний вплив, і риторика підірвали шлях до ЄС і відносини зі Сполученими Штатами. Ми закликаємо уряд Грузії скоригувати курс і реалізувати сподівання суспільства щодо європейського майбутнього Грузії”, — сказала вона.

США очікують побачити справжню політичну конкуренцію на парламентських виборах у Грузії в жовтні.

“Усі наші друзі, західні партнери дуже чітко розуміють, що ось ці дні, що залишилися до 26 жовтня, дуже важливі. І дуже багато делегацій приїжджає з Америки, Німеччини, Франції, інших країн. Разом із цим президентка Грузії дуже чіткий меседж дала представникам партії “Грузинська мрія”, що тільки на візових санкціях не зупиниться процес. І якщо далі буде йти утиск прав людини, обов’язково будуть реакції, конкретні кроки, які вживатиме американська сторона”, — наголосив член парламенту Грузії Георгій Вашадзе.

У червні 2024 року Держдепартамент США повідомив про візові обмеження для деяких грузинських чиновників, причетних до ухвалення закону “Про прозорість іноземного впливу”. Вашингтон також скасував спільні з Тбілісі військові навчання “Надійний партнер”.

Читайте також: ЄС призупинив процес інтеграції Грузії — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір