Захід розглядає зближення Китаю і Росії як спільну загрозу стратегічного і довготривалого характеру, — Полегкий

Прапори РФ і Китаю. Ілюстрація: gettyimages.com

Захід почав переоцінювати зв’язок Китаю з Росією. Якщо раніше НАТО бачив довготривалу стратегічну загрозу тільки від Китаю, то тепер ці дві країни розглядаються в загальному контексті. Таку думку сьогодні, 14 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог, академічний директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий.

“У більшій частині документів стратегічного характеру, які, наприклад, ми можемо бачити у Сполучених Штатах, усе ж таки на перше місце як довготривалу стратегічну загрозу ставили Китай. Росія, як правило, згадувалася як загроза, але не довготривала, не стратегічна. Тут відбувається зміна в плані того, що їх починають розглядати саме як спільну загрозу. Для України це, в принципі, напевно, гарний знак у плані того, що ці процеси зближення Росії з Китаєм, особливо у співпраці у військовій сфері, починаються Заходом у широкому розумінні слова розглядатися як загроза і як загроза стратегічного, довготривалого характеру”, — звернув увагу політолог.

Полегкий пояснив, у чому різниця позицій різних країн.

“Китай вважає, що, оскільки НАТО — це трансатлантичний союз, його географічна зона обмежується Атлантикою і Європою, то Пекін має абсолютне право вимагати обмеження дій НАТО в зоні, як китайці вважають, їхніх привілейованих інтересів — це Тихий океан, Азія. Тому одним із ключових моментів, який викликав невдоволення Китаю, це не тільки прив’язка його до допомоги Росії. Китай вважає, що спроби НАТО розширити свою діяльність на цей регіон є загальним порушенням статус-кво”, — сказав він.

Таким чином, зауважив Полегкий, Китай вимагає від НАТО не проводити діяльність на територіях, які цікаві Пекіну.

“Але допомога Росії ламає таку красиву позицію для Пекіна, тому що так чи інакше Китай демонструє те, що він активно допомагає РФ. Так, це не пряма військова допомога, але, з усім тим, усі прекрасно розуміють, що без допомоги Китаю Росія не могла б вести війну в Україні. Відповідно, тут Китай, звичайно ж, лукавить”, — висловив думку політолог.

Читайте також: У НАТО і Китаю залишаються теми для діалогу — думка

Нагадаємо, Китай ввів санкції щодо шести американських оборонних компаній за причетність до продажу зброї Тайваню, оскільки такі дії, як заявили в Міністерстві закордонних справ КНР, підривають суверенітет і територіальну цілісність країни. Зі свого боку Сполучені Штати Америки запровадили візові обмеження для китайських чиновників через підрив основних свобод у Гонконзі, а також порушення прав людини в Тибеті.

Прямий ефір