Ті країни, на які не поширюється система колективної безпеки НАТО, у зоні ризику тиску Кремля, — Жовтенко

Тарас Жовтенко. Фото: dsnews.ua

Зближення України з НАТО, а також підписання Українського договору (Ukraine Compact), не замінить членства в Альянсі. Кремль боїться нападати на країни НАТО через систему колективної безпеки, яка закріплена статтею 5 Північноатлантичного договору. Про це сьогодні, 14 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт із міжнародної безпеки фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

“На Україну не поширюватиметься офіційно п’ята стаття Вашингтонського договору і, відповідно, не поширюватиметься дія системи колективної безпеки Альянсу”, — сказав експерт.

Для країн-членів Альянсу цілком очевидно, що Кремль стримує чітко закріплена система безпеки НАТО. Ті країни, які перебувають на шляху до членства або цікаві з точки зору поширення впливу Росії, перебувають у зоні ризику як гібридного тиску, так і збройних конфліктів.

“Для всіх країн-членів НАТО є абсолютно очевидною істина, що саме дія п’ятої статті Вашингтонського договору є головним стримувальним фактором від поширення російської військової агресії на території цих країн. Москва боїться чіпати ті країни, які вже встигли увійти до НАТО, і крім вербальних погроз Кремль більше ні на що стосовно цих країн не наважувався. А ось ті країни, які не перебувають під парасолькою безпеки Альянсу, перебувають у зоні ризику, не просто політичного або гібридного тиску Кремля, а збройних конфліктів і розпалювання регіональних воєн”, — пояснив Жовтенко.

Читайте також: Країни НАТО погодили історичний безпековий договір України — деталі

Прямий ефір