До 2 тис. російських солдатів і близько 400 “вагнерівців”: загрозу для України з боку Білорусі оцінив Селезньов

Владислав Селезньов. Фото: investigator.org.ua

На території Білорусі перебувають до 2 тис. російських військовослужбовців і приблизно 400 “вагнерівців”. Цих ресурсів недостатньо для того, щоб проводити наступальні операції. Про це сказав військовий експерт Владислав Селезньов в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 14 липня, коментуючи ситуацію на півночі України.

Він наголосив, що ключовий фактор, який впливає на інтенсивність ведення бойових дій на полі бою, на їхній успіх, — це ресурси. 

“Якщо ми говоримо про північний фас російсько-українського фронту, це територія чотирьох областей, які межують із Білоруссю. Мова про Волинь, Рівненщину, Житомирщину і, відповідно, Київську область. Наразі на території Білорусі перебуває до 2 тис. російських військовослужбовців. Здебільшого вони залучені в охороні та обороні, обслуговуванні частин і підрозділів російської армії. Там є підрозділи протиповітряної оборони, спецчастини, які точно не є тією основою, яка здатна створити кістяк наступального або штурмового підрозділу для проведення атак на півночі нашої країни”, — зазначив гість ефіру. 

Також, за його словами, у Білорусі перебувають до 400 “вагнерівців”, які займаються інструкторською діяльністю, навчаючи військовослужбовців білоруської армії. 

“Цілком очевидно, що до 15 тис. білоруських солдатів навряд чи в осяжній перспективі будуть готові для проведення наступальних акцій у напрямку України. Тому цілком логічно виникає питання, з якою метою? Україна не загрожує Білорусі. Про це чітко заявляє і сам пан Лукашенко”, — акцентував Селезньов.

Він нагадав, що, згідно з даними Генштабу ЗСУ, ознак створення ударних угруповань у прикордонні України з Білоруссю немає. 

“Це означає, що нині ми маємо констатувати буквально таке: 2 тис. — це не 40-тисячне угруповання військ, яке в лютому 2022 року атакувало Київ. Українська розвідка уважно відстежує будь-які переміщення російських окупантів, зокрема на території Республіки Білорусь. Якщо концентрація російської армії буде значно зростати в Білорусі, про це буде проінформовано, зокрема, наше суспільство”, — сказав експерт. 

Селезньов упевнений, що поки говорити про передумови створення загрозливого рівня тенденцій на півночі України не слід. 

“Українські Сили оборони продовжують проводити заходи щодо посилення інженерних фортифікацій. А це означає, що противник прекрасно обізнаний, що лінія оборони, окопи, бліндажі та вогневі точки на території тих областей України, які межують із Білоруссю, вельми серйозно укріплені. А це означає, що у противника примарні шанси в його спробах атакувати, досягти якихось успіхів на півночі України”, — резюмував гість ефіру. 

Читайте також: На кордоні з Україною з’являться нові білоруські військові об’єкти — деталі (ВІДЕО)

Раніше керівник ГУР МО України Кирило Буданов прокоментував можливість наступу російських окупантів на півночі України. Він заявив, що тенденції до загострення на цьому напрямку є, проте катастрофи — немає. При цьому Буданов не уточнив, про які саме ділянки кордону на півночі йдеться.

Читайте також: Жодної загрози з боку Білорусі наразі немає, — ЦПД

Прямий ефір