Є три причини: що утримує партнерів України від дозволу бити їхньою зброєю вглиб Росії, пояснив Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Є три основні причини, через які західні союзники не дають Україні дозвіл бити своєю зброєю по військових об’єктах, розташованих у глибині Росії. Усі знаходяться у сфері колективної психології. Таку думку, 13 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

“Перша причина в тому, що представники політичних еліт досі живуть в ілюзіях того, що Росія — це відносно цивілізована країна, яка десь порушує, але загалом готова дотримуватися якихось рамкових правил. А це не так. Росія пішла ва-банк, і вона сьогодні повністю скинула свої псевдодемократичні шати та поводиться так, як і має поводитися примітивна, максимально варварська імперія. Тобто вбивство заради вбивства і вбивство заради контролю власного внутрішнього простору. І надзвичайно небезпечні ілюзії, що з Росією можна про щось розмовляти”, — сказав Подоляк.

Другий тип ілюзій — що Росія може ескалювати ситуацію через перехід країнами Заходу якихось міфічних “червоних ліній”, встановлених Москвою. Як відповідь Росія, як завжди, погрожує застосуванням ядерної зброї.

“Це дорога в нікуди. Тому що це означатиме, що будь-яка країна з авторитарним, тоталітарним, диктаторським режимом буде прагнути використовувати зброю масового ураження, щоб реалізувати свою концепцію зовнішньої експансії. Такі країни не можуть забезпечити належну якість життя для власних громадян. І тримати їх у жорсткій вузді вони можуть, накачуючи своє суспільство псевдопатріотичними істеріями, як це відбувається в Росії: мовляв, ми воюватимемо проти всього світу за право бути такими, якими хочемо”, — пояснив радник глави ОПУ.

Перші дві причини породжують третю — відсутність волі колективного Заходу на рішучі дії.

“Тобто коли потрібно ухвалити болючі, іноді непопулярні рішення. Хоча насправді ці всі рішення будуть популярними. Тому що агресор, масовий убивця має бути вражений і покараний. Росія має зазнати не тільки тактичної поразки на фронті, а й має бути демонстративний судовий процес. І на лаві підсудних мають сидіти суб’єкти, які вигадали війну геноцидного типу, — не тільки Путін, а й склад Ради безпеки Росії. Вони повинні відповідати на жорсткі запитання, щоб усі побачили психопрофіль цих людей, наскільки вони глибинно не відповідають сучасному часу, наскільки вони нікчемні у своєму бажанні вбивати громадян інших країн”, — акцентував Подоляк.

І в межах міжнародного права країна, яка веде оборонну війну, має право руйнувати основні інструменти геноциду, які використовує Росія проти України. Спікер, зазначив, що йдеться про два основні такі інструменти. По-перше, стратегічна авіація, за допомогою якої Росія запускає крилаті ракети на житлові квартали та на цивільні об’єкти з наміром убити максимальну кількість мирного населення. І другий інструмент — це тактична авіація, яка скидає КАБи і ФАБи як на українські позиції на лінії фронту, так і на прифронтові населені пункти. Подоляк нагадав, що щомісяця росавіація скидає 3-5 тис. коригованих авіаційних бомб (КАБ).

“Цьому протидіяти можна двома способами. Збивати літаки в повітрі або знищувати літаки, які стоять на авіабазах, на аеродромах. Перший шлях — це шлях контравіації, тобто для тих же винищувачів F-16. Але їх має бути багато. Другий шлях — використання далекобійних ракет, щоб знищувати російську авіацію на базах. Але авіабази розташовані на різній глибині території РФ. Наприклад, авіабаза стратегічної авіації — на глибині 700-900 км. Це досяжно для далекобійних ракет. І щойно Захід дасть дозвіл на їх використання по глибинній території РФ, це зупинить Росію”, — резюмував Михайло Подоляк.

Читайте також: Це сигнал, що позиція США у протистоянні з Росією незмінна, — Снєгирьов про розміщення ракет Tomahawk у Німеччині

Прямий ефір