Тільки ситуація на полі бою змусить Путіна адекватно реагувати на переговори про мир, — Чаленко

Ігор Чаленко. Скріншот: uatv.ua

За підсумками саміту НАТО президент США Джо Байден заявив, що вести переговори з Путіним наразі немає сенсу, бо він не готовий змінити свою позицію. Ультиматум, який висунув кремлівський диктатор для початку переговорів, є неприйнятним ні для України, ні для її союзників. Насправді сьогодні дійсно немає необхідних чинників, які б дозволили Україні сідати за стіл переговорів із РФ. Про це сьогодні, 13 липня, в ефірі телеканалу  FREEДOM розповів політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

За його словами, Україна де-факто перебуває за столом переговорів з моменту оголошення українського мирного плану президента Зеленського ще в листопаді 2022 року.

“Тобто, якщо окреслити саме хронологію нинішньої війни, то немає більш зацікавленої сторони у світі, ніж Україна. Ми дійсно поклали стільки часу на мирний трек, скільки не зробили ні наші посередники, ні тим паче Росія”, — зазначив політолог.

Він додав, що РФ не зацікавлена в проведенні мирних переговорів.

“Російська Федерація абсолютно не зацікавлена в проведенні мирних переговорів. Їй необхідна лише капітуляція України з подальшою анексією наших територій. РФ планує розтягнути війну в часі в очікуванні того, що підтримка України з боку партнерів може ослабнути. Тому Україні з партнерами потрібно показати абсолютно протилежне. І в принципі, ті рішення, які були ухвалені на саміті НАТО щодо 40 млрд євро допомоги на наступний рік, говорять про те, що партнери України налаштовані на допомогу Україні рішуче. Путіну варто задуматися над цим”, — констатував гість ефіру.

Він зазначив, що Україна зі свого боку готова говорити з РФ про мир, про що неодноразово заявляв президент Зеленський. Навіть припустив, що Росія зможе взяти участь у другому Саміті миру.

“Однак необхідно побачити все-таки бажання і самого Кремля. Щонайменше за трьома пунктами комюніке Глобального саміту миру: ядерна безпека, продовольча безпека і гуманітарний блок (обмін “всіх на всіх”). Російська Федерація могла б показати зацікавленість у розв’язанні хоча б трьох питань для того, щоб справді продовжити подальшу комунікацію вже із залученням у рамках другого Саміту миру. Це може бути безпосередня її участь, або участь посередника. Наприклад, того ж Китаю чи Туреччини. Але ми чули заяви Путіна в рамках саміту ШОС, що насправді Путін не зацікавлений сьогодні в посередниках. І це черговий доказ, що РФ сьогодні не готова сідати за стіл переговорів у рамках функціонуючого формату”, — акцентував експерт.

Він додав, що сьогодні Україна разом із партнерами працює над тим, щоб різними стимулами посадити РФ за стіл переговорів.

“І очевидно, що саме послаблення позицій РФ безпосередньо на полі бою справді стимулює Путіна для більш адекватної реакції на мирні переговори”, — резюмував Ігор Чаленко.

Читайте також: Другий Саміт миру буде привабливим для нових учасників, — Джердж

Прямий ефір