“Всеосяжна архітектура для підтримки України”: що дає Ukraine Compact зараз та в майбутньому (ВІДЕО)

Штаб-квартира НАТО. Фото: nato.int

Європейський Союз та ще 22 країни, серед яких США, Франція, Велика Британія, Італія, Німеччина підписали 11 липня 2024 року на полях саміту НАТО у Вашингтоні Український договір (Ukraine Compact) щодо безпеки. У договорі зазначені основні зобов’язання союзників перед Києвом. Документ передбачає підтримку України у сфері безпеки та оборони, економічну допомогу, а також координацію дій у разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну, повідомляє FREEДОМ.

“Цей договір об’єднує всі ці країни у єдину, скоординовану та всеосяжну архітектуру для підтримки України не лише зараз, а й на роки у майбутньому. У короткостроковій перспективі ми продовжимо постачати Україні зброю, боєприпаси та навчання, необхідні їй для відбиття російських військ”, — зазначив президент США Джо Байден.

Безпека України є невід’ємною частиною безпеки у Євроатлантичному регіоні та за його межами, йдеться у документі. Союзники наголосили: мають намір підтримувати Україну доти, доки вона не здобуде перемогу над російською агресією. Підписанти заявили, що цей договір виконує обіцянку, яку союзники Києва дали у Вільнюсі у 2023 році, зокрема щодо довгострокових двосторонніх безпекових угод з Україною.

“Є 23 сильні угоди, і будуть угоди з іншими країнами. І ми маємо історично значущу угоду про безпеку зі Сполученими Штатами. Все це допомогло нам отримати необхідні системи ППО завдяки Америці та всім партнерам, усім лідерам та вашим суспільствам, вашому народу, звісно”, — заявив президент України Володимир Зеленський.

На саміті НАТО у Вашингтоні президент США оголосив про надання Україні нового пакету військової допомоги. До нього увійдуть батарея Patriot, снаряди для систем HIMARS та зенітні ракети для NASAMS, ракети для зенітно-ракетних комплексів Stinger, протитанкові комплекси Javelin та AT-4. Американський лідер вважає Ukraine Compact з безпеки історичним рішенням та свідченням прихильності до довгострокової безпеки України.

“Ми будуємо міст у НАТО для України, шлях, що веде до можливого членства, оскільки вони продовжують здійснювати важливі внутрішні реформи”, — наголосив президент США Джо Байден.

Альянс розробив новий план координації воєнної підтримки України. Для цього НАТО створює нове командування у Німеччині в Вісбадені. Його завдання — планування та організація допомоги Україні, ремонт військового обладнання та навчання українських військових.

“НАТО координуватиме підготовку українських сил на об’єктах у державах-союзниках. Ми підтримуватимемо Україну, плануючи та координуючи пожертвування, а також організуємо передачу та ремонт обладнання. Ми також надаватимемо підтримку довгостроковому розвитку Збройних сил України. Це не зробить НАТО стороною конфлікту, але допоможе Україні відстояти право на самооборону”, — пояснив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Держави, які поки що не підписали Український договір, зможуть приєднатися до нього у майбутньому.

Читайте також: Що пообіцяли Україні країни-підписанти угоди Ukraine Compact, пояснив Мережко

Раніше повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський назвав підписання Ukraine Compact значним здобутком для України. Водночас наголосив, що гарантії безпеки від країн-партнерів посилюють Україну, але не є заміною мети країни стати членом НАТО у майбутньому.

Прямий ефір