Коли зміниться геополітична ситуація, Україна отримає запрошення до НАТО дуже швидко, — Попов

Прапори України та НАТО. Фото: pixabay.com

Результати саміту НАТО свідчать, що Альянс не відмовляється від України. Країну продовжують готувати до вступу до НАТО. І коли настане час, приєднання до Альянсу відбудеться дуже швидко. На цьому сьогодні, 12 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM наголосив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

“Всі чекали та сподівалися на отримання запрошення до початку переговорів про членство. Ну, дипломати розуміли, що ймовірність цього близька до нуля. Політичні наші партнери не готові озвучити таке запрошення, тож вони обговорювали формулювання. Вони обирали між інституційним мостом та незворотним членством. Вирішили включити обидва формулювання. Вважаю, що в такий спосіб вони показали свою рішучість. Але для нас цього обмаль”, — зазначив експерт.

За його словами, США та Німеччина побоюються жорсткої протидії Росії, якщо Україну запросять до переговорів щодо членства. Водночас у декларації, нехай і такими складними формулюваннями, вони прописали, що готові максимально вкладати у те, щоб підготувати Україну до членства.

“Коли зміниться геополітична ситуація, запрошення буде одержано дуже швидко. І членство можна отримати дуже швидко, як це було з Фінляндією та Швецією. Тому для України — це прийнятний результат. Ми розуміємо, що далі робити, і ми це робитимемо”, — додав гість ефіру.

Він зазначив, що для США та Німеччини найстрашніше — це пряме зіткнення військ країн НАТО з військами Російської Федерації, яка загрожує ядерною ескалацією.

“Це стоїть як “червона лінія”. Тому навіть у декларації вони прописали, що НАТО допомагатиме Україні, але це не робить Альянс стороною конфлікту. Їхня стратегія сьогодні — так звана локалізація війни, щоб вона не вийшла за територію України. Бо інакше це загрожує прямим втягуванням їхніх військових контингентів у воєнний конфлікт. При цьому вони серйозно розглядають як досить високу ймовірність у середньостроковій перспективі прямого воєнного конфлікту з РФ. Але заходити та воювати на територію України на сьогодні вони не готові. Так само не готові дати запрошення до переговорів до членства в НАТО, — розповів Попов.

На його думку, головним результатом саміту для України стало те, що Альянс та Україна розробили систему, яка максимально підтримуватиме безпеку України до її вступу до блоку.

“Зараз основний акцент робиться на посиленні Збройних сил України (ЗСУ). Це створення додаткових механізмів, щоб Україна була настільки сильною, щоб вона могла обороняти себе сама. На саміті узгодили механізм координації усієї допомоги від союзників. Буде новий координаційний штаб під егідою НАТО у Вісбадені. Буде новий спецпредставник НАТО в Україні, який працюватиме із Генштабом, Міноборони. Тобто доти, коли зміниться геополітична ситуація й Україна вступатиме до системи колективної безпеки. Головний гарант нашої безпеки — це сильні ЗСУ та військово-промисловий комплекс (ВПК). Ось це насправді є основним результатом саміту. Це буде так само, як і раніше, окрім військових контингентів. Але це буде організовано, і це працюватиме багато років”, — резюмував Ігор Попов.

Читайте також: Країни НАТО погодили історичний договір безпеки України — деталі

Прямий ефір