Орбан хоче продемонструвати Сі й Трампу, що він “успішний перемовник”, — Герасимчук

Віктор Орбан. Фото: gettyimages.com

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан бажає продемонструвати 45-му президенту США Дональду Трампу та голові Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіну, що він “успішний парламентер” і здатний говорити як із Володимиром Путіним, так і з президентом України Володимиром Зеленським. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт Ради зовнішньої політики “Українська призма” Сергій Герасимчук.

“Метою візиту і первинною аудиторією для Орбана були саме Сі Цзіньпін і Дональд Трамп, яким Орбан хотів продемонструвати, що він єдиний лідер Європи, який готовий одночасно розмовляти й з Путіним, і з Зеленським”, — заявив він.

Експерт переконаний, що для Орбана закінчення війни Росії проти України не головна мета. Важливіше для нього стати посередником у відносинах США і Китаю.

“Я переконаний, що роль “миротворця” в російській війні проти України для Орбана не основна. Орбан хоче продемонструвати, що він може бути ефективним, щоб і далі виступати посередником, але вже в питаннях, які стосуються американсько-китайських відносин. Орбан намагається переконати Сі, що він є ідеальним перемовником. Орбан дуже хоче, щоб у його резюме стояла галочка навпроти пункту “успішний парламентер” між Росією та Україною”, — пояснив він.

До того ж поїздки Орбана в Україну, Росію, Китай і США дали привід російським пропагандистам поширювати наратив про небажання Києва вести мирні переговори.

“Це дало прекрасні приводи для російських пропагандистів використовувати візит Орбана для того, щоб тиснути на Україну, демонструвати небажання Києва вести мирні переговори, просувати російський порядок денний”, — резюмував він.

Читайте також: Турне “миротворця” Орбана несе певну небезпеку для України — подробиці від Буряченка

Прямий ефір