Підтримкою з боку Сеула та Токіо Україна багато в чому зобов’язана збігу обставин — пояснення політологині

Аліна Гриценко. Фото: uacrisis.org

Підтримка України з боку Південної Кореї має тимчасовий тактичний характер. Майже те саме можна сказати і про підтримку з боку Японії, яка багато в чому спирається на людський чинник — особисті погляди японського прем’єра. Такою оцінкою поділилася докторка філософії з політології, головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко сьогодні, 12 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Говорячи про підтримку Києва з боку Сеула, який зараз поставив перед Москвою руба питання про те, що РФ може співпрацювати лише з однією із двох Корей, гостя ефіру зазначила, що причина — у поглядах президента Юн Сок Йоля та його консервативної адміністрації. Ця адміністрація за традицією дотримується американського зовнішньополітичного курсу. Але стикається із серйозним протистоянням з боку опозиційної Демократичної партії, яка зараз має більшість у парламенті.

“Якби при владі зараз перебували демократи, то політика Південної Кореї щодо України була б кардинально протилежною. Вона, швидше за все, зміниться справді на 180 градусів у разі, якщо на наступних виборах демократи прийдуть до влади або на Йоля чекатиме імпічмент. А подібні тенденції у Південній Кореї, на жаль, відбуваються. Демократи радикально не ставитимуть Росії ультиматуми, вони скоріш йдуть на контакт із Північною Кореєю, насамперед тому, що саме таку політику традиційно підтримують. Вони виступають за діалог із Пхеньяном, за надання Пхеньяну фінансової та економічної допомоги з метою проведення реформ. Консерватори, навпаки, виступають за відсутність взагалі будь-якого діалогу доти, доки Пхеньян не погодиться на умови до переговорів, які висуває Сеул спільно з Вашингтоном і Токіо, а саме на денуклеаризацію — відмову від ядерної зброї. Тому зараз ситуація на Корейському півострові зайшла в глухий кут”, — коментує головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень.

Щодо Японії, яка з початку повномасштабної агресії РФ проти України зайняла активну проукраїнську позицію, Гриценко нагадала, що в період окупації Криму позиція Токіо була стриманішою. Звичайно, анексію українського півострова Японія не визнала, але жодних різких заяв та дій не вживала. Як пояснює політолог, важливу роль у нинішній позиції Токіо відіграє прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда.

“…Який сприймає процеси, що відбуваються в Європі, як приклад того, що може в якийсь момент почати відбуватися в Азії. Фуміо Кішіда часто говорить про те, що Європа сьогодні — Східна Азія завтра, натякаючи таким чином на Китай, що якщо не протистояти Росії в Європі, то завтра Китай може подивитися на цей згубний приклад і розпочати різні агресивні дії у бік сусідніх держав”, — коментує вона.

Водночас Гриценко зазначила, що попередник Кішіди на посаді прем’єра Японії — Сіндзо Абе — неодноразово зустрічався з Путіним, чи не частіше, ніж із будь-якими іншими главами держав.

“Тому ми зобов’язані багато в чому збігу обставин насправді цією підтримкою, яку вони нам надають”, — резюмувала Аліна Гриценко.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні вперше провів зустріч у п’ятисторонньому форматі із лідерами держав-партнерів НАТО в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Прямий ефір