Москва та Пекін максимально вигідні один одному, — Гриценко

Володимир Путін і Сі Цзіньпін. Фото: gettyimages.com

Декларація саміту НАТО з різкими формулюваннями на адресу Китайської Народної Республіки у зв’язку з підтримкою нею Російської Федерації нічого не змінить у відносинах Пекіна та Москви. Росія вигідна для Китаю з низки причин: економічних, енергетичних, ідеологічних, питань безпеки. Таку думку сьогодні, 12 липня, висловила докторка філософії з політології, головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Змінювати на сьогодні ці відносини навряд чи Москва та Пекін будуть. Вони є максимально вигідними один одному. Для Китаю, звичайно, більшою мірою. Тому що Китай, по суті, експлуатує Росію — ті можливості, які Росія має, зокрема, ресурси”, — коментує гостя ефіру.

На думку Гриценко, формулювання щодо Китаю у декларації Альянсу справді досить різкі, проте раніше НАТО вже визначило КНР як виклик для себе, тоді як Росія була визначена як загроза.

“Це також багато про що говорить у трансформації ставлення Альянсу до Китаю. Плюс той факт, що вже втретє поспіль на саміти запрошуються лідери Південної Кореї, Японії. Це азійські країни, які перебувають у безпосередньому сусідстві від Китаю. Це також свідчить про бажання НАТО розширити свій функціонал, зокрема й на Тихоокеанський регіон. І саме це так обурює Китай, саме це так нервує і дратує. Особливо концепція, яку просуває [генсек НАТО] Єнс Столтенберг, про глобальне НАТО. 2022 року він був у Південній Кореї та в Японії у турне”, — нагадала експертка.

Вона пояснила, що не йдеться про вступ цих країн до Альянсу, а про взаємодію в тих чи інших сферах, наприклад, про обмін розвідданими або про кібербезпеку. Китай же розцінює це як вторгнення у сферу своїх інтересів і найголовніше — у свій регіон. Гриценко вважає, що білорусько-китайські військові навчання є відповіддю Пекіна Альянсу.

“Китай використовує Білорусь таким чином як тригер і намагається продемонструвати, що якщо НАТО може дістатися ближче до Китаю, то і Китай може в якийсь момент підібратися ближче до кордонів НАТО”, — пояснила політологиня.

Нагадаємо, на саміті Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні було прийнято декларацію з різкими формулюваннями щодо Китайської Народної Республіки. У документі йдеться, що КНР стала вирішальним фактором у війні Росії проти України через своє так зване партнерство “без обмежень” та широкомасштабну підтримку російської оборонно-промислової бази.

Прямий ефір