На саміті НАТО було надіслано сигнал Москві — деталі від Столтенберга

Єнс Столтенберг. Скриншот: uatv.ua

Зобов’язання НАТО перед Україною будуть підтримані не тільки фінансово, а й у військовому плані. І Альянс зробить усе для того, щоб Україна змогла відбивати російську агресію — зараз і в майбутньому. Про це сьогодні, 12 липня, під час пресконференції за підсумками саміту НАТО у Вашингтоні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, інформує FREEДОМ.

Він перелічив головні підсумки саміту для України.

“На саміті ми зробили оголошення про пакети військової допомоги, що включають також системи ППО. Також виділяємо 40 млрд євро на військову підтримку України [у 2025 році]. НАТО створює нове командування в Німеччині з центрами у Східній Європі для координування допомоги Україні. Крім того, почне працювати центр навчання українських військових у Польщі. Уся наша підтримка спрямована на те, щоб Україна була сильнішою”, — акцентував Столтенберг.

У межах підтримки — і підписання двосторонніх угод про гарантії безпеки між Україною та країнами НАТО, на сьогодні такі документи підписали понад 20 країн.

Комюніке саміту містить новий термін — “міст до НАТО”.

“З приводу “мосту в НАТО”. Ми погодилися, що якщо Україна продовжуватиме проводити необхідні реформи, ми підтримуватимемо її на незворотному шляху до членства в НАТО”, — пояснив генсек.

Він додав, що на саміті також було надіслано сигнал Москві, “що ми маємо рішучість, і що насильство і залякування не будуть залишені без відповіді”.

Читайте також: Наступним кроком буде запрошення України до НАТО, а далі — членство, — Зеленський

Нагадаємо, 9-11 липня у Вашингтоні відбувся саміт НАТО. За підсумками зустрічі було ухвалено комюніке, більшість пунктів якого стосуються підтримки України в протистоянні російській агресії. Зокрема, у документі офіційно закріплено термін “міст до НАТО”, який передбачає все, що потрібно для миттєвого вступу України до Альянсу в разі, якщо у його членів з’явиться на це політична воля.

Також країни НАТО оголосили про нові пакети військової допомоги, зокрема виділення додаткових систем ППО.

Президент України Володимир Зеленський на полях саміту провів низку важливих двосторонніх зустрічей.

Читайте також: Ми маємо посилюватися, щоб Росія не досягла успіху: підсумки саміту НАТО для України підбив Зеленський

Прямий ефір