У Львові допомагають людям з ампутацією ніг займатися легкою атлетикою (ВІДЕО)

Пацієнти центру Superhumans. Фото: Скріншот відео: uatv.ua tv

У Львові для пацієнтів Центру реабілітації та протезування Superhumans організували заняття з бігу на спеціальних протезах. Для цього до Львова приїхав чемпіон Паралімпіади з бігу з Німеччини Генріх Попов, повідомляє FREEДOM.

У ветерана ЗСУ Сергія Телегери — подвійна ампутація ніг. З початку повномасштабного вторгнення він захищав Україну на Харківському напрямку, там під час бойового завдання майже рік тому чоловік зазнав тяжкого поранення.

“Ми їхали на точку і потрапили під обстріл, наїхали на міну. Я все пам’ятаю, бо сам собі надавав домедичну допомогу, а мій товариш, який зі мною був, викликав евакуацію, — розповів пацієнт Центру Superhumans Сергій Телегера.

Після тривалої реабілітації Сергій вирішив спробувати свої сили у спорті, адже до поранення любив займатись у залі, а також захоплювався боксом та плаванням. У майбутньому чоловік мріє пробігти марафон чи півмарафон.

“Ці протези — виключно для занять спортом, тому що в побуті тобі потрібно багато стояти на одному місці, а ці протези, вони як велосипед, вони не створені для того, щоб на них стояти, вони повинні працювати, мають величезну потужність, у них дуже багато сили, вони дуже пружні, виштовхують тебе”, — зазначив Сергій.

Щоб потренуватися з пацієнтами центру Superhumans, до України приїхав паралімпійський чемпіон із Німеччини Генріх Попов. На Паралімпіаді 2012 року у Лондоні він виграв золото у спринті на 100 метрів, завоював 27 медалей на Паралімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи. У дев’ять років Генріху ампутували ліву ногу внаслідок саркоми Юінга. Каже, що його основна мета — це передати свої знання людям, які цього теж потребують.

“Я даю базові навички, як користуватися протезом, щоб розвивати швидкість та долати дистанції, цей протез допомагає вам швидко бігати. Я хочу допомагати іншим так, як колись допомагали мені. Я така людина”, — прокоментував паралімпійський чемпіон Генріх Попов.

Фахівці центру Superhumans встановлювали бігові протези пацієнтам, які вже впевнено користуються класичними протезами. Головна особливість бігових — відсутність п’яти. Під час бігу людина приземляється на носок, після чого протез стискається, і наче пружина, штовхає бігуна вперед.

“Багато кому вдалося звикнути до нього з першого дня, тому що тут зовсім інший принцип дії протеза, він небезпечний для звичайної ходьби, тому що коліно тебе зовсім не страхує, потрібно це контролювати м’язами, і я думав, що пацієнтам буде важче, але насправді дуже багато хто з них швидко звикли й почали бігати з першого дня”, — розповів протезист Центру Superhumans Остап Бобеляк.

Такі триденні заняття для пацієнтів Superhumans організували, щоб люди з ампутацією ніг змогли спробувати свої сили на бігових протезах. Крім того, подібні тренування підштовхують ветеранів до активних занять спортом та показують, що на протезах можна жити повноцінним життям.

Читайте також: 200 ветеранів взяли участь у фінальній стадії спартакіади “ТитаниUA” — деталі (ВІДЕО)

Прямий ефір