ЄС розглядає заходи, як обмежити роль Орбана, — Герасимчук

Віктор Орбан. Фото: ukrinform.ua

У Європейському Союзі розглядають ініціативи, як обмежити роль прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана після його візиту до Росії та Китаю. Зокрема це може бути бойкотування тих засідань, які ініціюватиме Угорщина. Про це сьогодні, 11 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт Ради зовнішньої політики “Українська призма” Сергій Герасимчук.

“Ситуація безпрецедентна — ще ніколи держава, яка головує в Раді, не виконувала функцій, не отримавши для цього мандата. Тому прецедентів скорочення головування не було. Чи робитиме це Європейський Союз — я не впевнений. Лише з тієї простої причини, що поки що не сформовані інституції, не відбулося голосування в Європарламенті, не підтверджено роль нового голови Європейської комісії. Європейський Союз дещо обмежений у своїх рішеннях, але ініціативи, як обмежити роль Орбана, дійсно присутні. І крім радикального заходу, яким би стало припинення головування, є й інші, які розглядаються лідерами країн Європейського Союзу”, — розповів він.

Країни ЄС можуть ухвалити рішення бойкотувати засідання та саміти, які ініціюватиме Угорщина.

“Зокрема це може бути бойкотування тих засідань, які ініціюватиме Угорщина. По суті, країна-голова відіграє тільки одну церемоніальну роль — формує порядок денний самітів і зустрічей міністрів. Країни Європейського Союзу можуть вирішити, що вони не готові зустрічатися з Орбаном, не готові вести дискусію під керівництвом Орбана”, — констатував експерт.

Читайте також: “Миротворча місія” Орбана — як реагуватиме Брюссель (ВІДЕО)

Прямий ефір