США хочуть уникнути конфлікту з Росією: причини назвав Айзенберг

Ігор Айзенберг. Фото: uzhgorod.net.ua

У США зберігається загальне небажання вступати у війну з Росією. Разом з тим, Сполучені Штати Америки продовжують підтримувати Україну. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав професор Нью-Йоркського університету Ігор Айзенберг.

На його думку, ніхто ні в американському політикумі, ні населення Штатів не хочуть вступати у війну з Росією.

“Адміністрація президента прагне уникнути такої ситуації, за якої була б змушена вступити з Росією у збройний конфлікт. Але позиція адміністрації не є константою, вона змінюється залежно від оцінок розвідспільноти, залежно від конкретної ситуації. І на кожну жорстоку, навмисну, абсолютно терористичну нову дію Росії зазвичай завжди слідує відповідь у вигляді того, що адміністрація або передає Україні якусь зброю, яку раніше не передавала, або, припустімо, в Україні дозволяють завдавати удари по території Росії”, — сказав Айзенберг.

Він зауважив, що якщо в США вийти на вулицю і запитати у людей, чи хочуть вони воювати з Росією, то відповідь буде “ні”.

“Ну яка нормальна людина хоче воювати? Ніхто не хоче. Якби українців запитали за день до повномасштабного вторгнення, чи хочуть вони масштабної війни з Росією, як ви думаєте, якою б була відповідь? Я думаю, що не доводиться сумніватися, що жодна нормальна людина не хоче воювати. Ось Путін — ненормальна людина, він хоче воювати”, — упевнений професор.

Айзенберг також пояснив, чому США хочуть уникнути конфлікту з Росією.

“Бо є, вочевидь, в експертній аналітичній спільноті, у розвідці переконання, що будь-який військовий конфлікт із Росією призведе дуже швидко до обміну стратегічними ядерними ударами, що, відповідно, призведе до загибелі десятків мільйонів людей у різних країнах. І це було б, звичайно, катастрофою”, — вважає він.

Читайте також: “Міст до членства” в НАТО і фінансова допомога: названо важливі аспекти підсумкового комюніке саміту у Вашингтоні для України

Прямий ефір