Політичних спеціально саджають разом: про перебування у російському полоні розповів Джелял

Наріман Джелял. Фото: pravda.com.ua

Російські в’язниці переповнені політв’язнями. Про це в інтерв’ю телеканалу FREEДOM розповів Наріман Джелял — український кримськотатарський політик, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, який 28 червня повернувся за обміном в Україну.

“Політв’язнів настільки багато, що кількість камер просто не дає змоги сховати нас один від одного. Ми якщо не в одній камері, то ми через стінку сиділи. У якихось установах мали можливість навіть поговорити, а в якихось ні. Але хочеш, не хочеш, ви все одно десь перетинаєтеся”, — розповів Джелял.

Джелял також розповів, що політв’язні зустрічалися і під час його етапування на місце постійного перебування в Мінусинську тюрму.

“Етап був дуже довгий. Половину цього часу я провів на території однієї з колоній Краснодара. Там окремий транзитний корпус із різними людьми. Зі мною в камері опинився мій друг і соратник Асан Ахтємов (Джелял і брати Асан та Азіс Ахтємови були засуджені за однією сфабрикованою справою про диверсію на газопроводі в селі Перевальне, 2022 року Асана засудили до 15 років, Азіза — до 13 років, — ред.). Ми мали змогу три тижні побути разом, поспілкуватися, бо крім суду в мене з ними не було контактів. Ми всі йшли по одній справі, і зустрічалися тільки коли їхали до суду або їхали на ознайомлення. А в СІЗО ми не мали можливості контактувати”.

Як зазначив Джелял, Асан і Азіс досі залишаються у в’язниці.

“Азіз перебуває в місті Єнісейський, у Красноярському краї, Асан — у в’язниці міста Володимир. Я дуже за них переживаю, за всіх переживаю. Найбільше бажання, щоб усі наші хлопці опинилися на волі”, — акцентував політик.

Він зазначив, що були випадки, коли в камері у Мінусинській тюрьмі були всі політв’язні.

“Як в останній камері (колонія Мінусинська, розташована в Сибіру за кілька десятків кілометрів від Хакасії, ред.), в якій я перебував. Зі мною перебував мій кримський земляк Різа Омеров, він проходив під ярликом “тероризм”, стаття 205-ї КК РФ. У нього і батько у в’язниці. Ось ми з ним тривалий час провели, познайомилися особисто. (2020 року Різа й Енвер Омерови засуджені до 13 і 18 років відповідно у справі забороненої у РФ організації “Хізб ут-Тахрір”, — ред.), — розповів Джелял.

Потім у камеру перевели Юру Доманчука, додав політик.

“Це хлопець зі Скадовська, якого звинуватили теж у “тероризмі” (Ростовський суд 2023 року засудив Юрія Доманчука до 23 років за “замах” на заступника губернатора-колаборанта Херсонської області Віталія Булюка, — ред.). Також був росіянин Антон Жучков з Омська. Він у Москві йшов на якусь протестну акцію, їх там традиційно схопили (Антона Жучкова 2023 року засудили до 10 років нібито за підготовку “теракту”, — ред.)”, — уточнив Джелял.

Він вважає, що це міг бути цілеспрямований умисел з боку адміністрації в’язниці.

“Садять спеціально разом, щоб люди говорили, обговорювали. У російських в’язницях це повсюдно буває, за такі розмови можуть відкрити ще кримінальну справу, додати тобі термін. Це називається “розкрутка”. І часто спеціально допускаються такі контакти. І не обов’язково, що хтось із тих, хто там перебуває, — провокатор. Там просто все фіксується — відеокамери, все це стає оперативною інформацією, яка буде використана проти тебе”, — зазначив Джелял.

Він додав, що з першого дня у в’язниці йому пропонували бути стукачем.

“Щойно я приїхав до в’язниці, мені відразу ж запропонували. Я сказав: “Ні”. Мені ще раз запропонували, і ще раз запропонували. Я сказав: “Ні, це не до мене, я таким не займаюся”. За відмову до мене не було жорстких заходів. Хоча думаю, що моя ситуація — це трошки виняток, тому що я чув історії, що людей примушували до такої співпраці, — резюмував Наріман Джелял.

Читайте повну версію інтерв’ю: Звільнення з російського полону стало несподіванкою: велике інтерв’ю з Наріманом Джелялом

Нагадаємо, Наріман Джелял — український кримськотатарський політик, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, політв’язень.

У вересні 2021 року був затриманий у Криму російськими силовиками у сфабрикованій справі про диверсію на газопроводі в селі Перевальне. У 2022 році був засуджений до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. 28 червня 2024 року в межах обміну був звільнений із російського полону.

Прямий ефір