“Міст до членства” в НАТО та фінансова допомога: названо важливі аспекти підсумкового комюніке саміту у Вашингтоні для України

Прапори України та НАТО. Ілюстрація: rada.gov.ua

Повноцінне членство України в Північноатлантичному альянсі не має альтернатив. У підсумковому комюніке 75-го саміту НАТО окремим блоком детально прописали подальші політичні взаємини з Україною, повідомляє FREEДОМ.

Лідери держав НАТО одноголосно підтримали нову риторику Альянсу щодо майбутнього вступу України до блоку. Як відомо, рішення НАТО ухвалюються тільки в разі, якщо жодна держава не виступила проти будь-якого з його формулювань. Світові ЗМІ зазначають — підсумковий документ цього саміту є більш амбітним для України, ніж Вільнюська декларація минулого року.

“Ми завершили засідання Північноатлантичної ради на рівні глав держав та урядів. Ми ухвалили важливі рішення, щоб зробити сильнішими союзників НАТО. На нашій зустрічі ми також вирішили зробити подальші кроки, щоб ще більше наблизити Україну до НАТО. Оскільки Україна продовжує свої життєво важливі реформи, ми продовжимо підтримувати її на незворотному шляху до членства в НАТО. Робота, яку ми зараз проводимо разом, гарантує, що, коли прийде час, Україна зможе приєднатися без зволікання. Питання не в тому, чи буде, а в тому, коли”, — сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Як і анонсували в Альянсі, декларація саміту також вводить термін “міст до членства” України в блоці. Що мають на увазі у Сполучених Штатах під висловом “міст до НАТО”, пояснив Майкл Карпентер — старший директор з питань Європи Ради нацбезпеки США.

“Міст — це все, що потрібно для миттєвого вступу до Альянсу в разі, якщо в його членів з’явиться на це політична воля. Документ, оприлюднений на саміті у Вашингтоні, стане таким інституційним мостом до членства в блоці. Він дасть змогу Україні вступити до НАТО при отриманні запрошення в майбутньому”, — пояснив він.

Також у декларації саміту НАТО прописали виділення Україні фінансової допомоги на 2025 рік на суму 40 млрд євро. Половину цієї суми покриють США, а іншу половину — союзники. Як повідомляла пресслужба Білого дому, гроші підуть на військову допомогу, супутні товари та навчання українських військових. Кошти від США вже закладені у додатковому бюджеті на безпеку, який президент США Джо Байден підписав у квітні 2024 року. Наступного року на саміті НАТО в Гаазі переглянуть внески членів Альянсу, тому суму допомоги можуть збільшити, виходячи з потреб України.

НАТО призначить представника в Києві для поглиблення відносин України з Північноатлантичним альянсом. Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван. Також він оголосив про створення нового військового командування в Німеччині. Там навчатимуть і оснащуватимуть українські війська.

“Новою програмою навчання українських військових керуватимуть висококваліфіковані генерали. Також союзники колективно нададуть Україні безпекову допомогу на суму щонайменше 40 млрд євро наступного року. А новий старший представник НАТО в Києві, призначений генеральним секретарем Столтенбергом, поглибить інституційні відносини України з Альянсом і послужить координатором взаємодії НАТО з українською владою”, — розповів Салліван.

Читайте також: Столтенберг назвав найкращий спосіб забезпечити припинення вогню на фронті в Україні

Прямий ефір