Ніщо не віщувало звільнення, тому ти розраховуєш свої сили на довгий термін, — Джелял про своє здоров’я після полону

Наріман Джелял. Фото: uatv.ua

28 червня 2024 року в межах обміну з російського полону було звільнено Нарімана Джеляла — українського кримськотатарського політика, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, якого російські силовики затримали в Криму у вересні 2021 року. У 2022 році його засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. За його словами, звільнення з полону стало для нього несподіванкою. Зараз Джелял намагається прийти до тями та поправити здоров’я, підірване у російському полоні. Про це він розповів в інтерв’ю телеканалу FREEДOM.

“Ніщо не віщувало звільнення. Тому ти розраховуєш свої сили на той термін, який несправедливо й абсолютно злочинно тобі призначив суд. І тут несподівано тебе викликають, повідомляють і відправляють у дорогу. Я сам ще переварюю взагалі всю цю ситуацію, бо ще вчора ти перебував у місцях неволі, у в’язниці, серед таких самих, як і ти”, — розповів Джелял.

Він зазначив, що неймовірно радий розділити всі ті емоції та почуття, які відчувають його рідні, його друзі, і дуже багато навіть незнайомих із ним людей. За його словами, він отримав дуже багато привітань від земляків у Криму.

“Вони дуже чекають того, чого і ми з вами хочемо, чого хоче весь вільний світ. Це повернення, звільнення. Вони кажуть: Нарімане, робіть усе, що ви можете, бо ми на вас усіх тут чекаємо, і живемо вже десь на межі своїх психологічних і фізичних можливостей, витримуємо увесь той тягар тиску (ви прекрасно знаєте, який тиск зараз змушені переживати люди на окупованих територіях). Це буде величезне свято свободи для Криму, для України та, думаю, і для всього світу”, — зазначив Джелял.

На запитання журналіста про те, як почувається, Джелял розповів, що наразі проходить медичне обстеження.

“Почував я себе загалом непогано. У місцях неволі, де медичне обслуговування хоч і присутнє, але дуже погано доступне тобі, особливо коли в тебе серйозні якісь проблеми зі здоров’ям, ти максимально мобілізуєшся, використовуєш усе, що є під рукою, щоб уберегтися. Я відразу поставив собі завдання, що мені перебувати там довго. Хоча ні на секунду не втрачав віри в те, що Україна боротиметься за моє звільнення. І не тільки Україна. Але все-таки ти розраховуєш сили на всю цю довгу дистанцію і докладаєш максимум зусиль для збереження здоров’я — як психічного (це дуже важливо), так і фізичного”, — зазначив політик.

За його словами, жодної критичної ситуації наразі немає, але все-таки певна медична допомога буде просто необхідна.

“Є проблеми із зором, є проблеми з опорно-руховим апаратом. Думаю, що ми неодмінно з сім’єю приділимо цьому увагу і приведемо мене в повну бойову готовність, щоб боротися далі за звільнення і України, і безпосередньо Криму”, — резюмував Наріман Джелял.

Читайте повну версію інтерв’ю: Звільнення з російського полону стало несподіванкою: велике інтерв’ю з Наріманом Джелялом

Нагадаємо, Наріман Джелял — український кримськотатарський політик, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, політв’язень.

У вересні 2021 року був затриманий у Криму російськими силовиками у сфабрикованій справі про диверсію на газопроводі в селі Перевальне. У 2022 році був засуджений до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. 28 червня 2024 року в межах обміну був звільнений із російського полону.

Прямий ефір