Російський удар по “Охматдиту”: реакцію світу проаналізував дипломат

Наслідки обстрілу лікарні "Охматдит". Фото: t.me/dsns_telegram

Росія має нести відповідальність за міжнародним законодавством за такий воєнний злочин, як атака на дитячу лікарню “Охматдит” у Києві. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині (2010-2017 рр.) Олександр Левченко.

Він переконаний, що на такий жорстокий напад на дитячий заклад можна було очікувати сильнішої реакції з боку світу.

“Найсильніша реакція — від сусідніх країн, які на собі відчули в короткому історичному проміжку, що таке московська політика щодо народів цих країн, я маю на увазі країни Балтії та Польщі, країни Центральної Європи насамперед. З іншого боку, ми маємо реакції і президента США, і генерального секретаря НАТО, зрозуміло, що і генерального секретаря ООН, але, з усім тим, на жаль, ми бачимо, що є певне притуплення уваги міжнародної громадськості до того, що відбувається”, — сказав Левченко.

Дипломат вважає, що на це й розраховує офіційний Кремль, тому відкрито демонструє свій цинізм та злобу.

“Фактично ця поведінка може кваліфікуватися як воєнний злочин, за який має бути міжнародна кримінальна відповідальність”, — сказав він.

Левченко зазначив, що Київ продовжує роботу, щоб інформувати світову спільноту про те, що відбувається. Він звернув увагу, що в низці країн, особливо глобального Півдня, інформація про російську масовану атаку на Україну 8 липня взагалі не з’явилася в засобах масової інформації.

“Якщо вона не з’являється там, то, відповідно, немає й необхідної та потрібної реакції від офіційної влади. Тому робота ведеться далі в інформаційному полі. Ми бачимо, що Російська Федерація намагається блокувати інформування світової громадськості про злодіяння, які вона творить на території України. Друге — вводить в оману своїми коментарями, тому що буквально з першої ж хвилини цього злодіяння Москва стала звинувачувати Київ, який “сам себе обстріляв”, — сказав дипломат.

Левченко наголосив, що Україна веде перемовини із західними союзниками про те, щоб їхнє озброєння можна було використовувати проти аеродромів, проти місць дислокації ракетних систем на російській території, щоб не допустити масованих атак РФ по мирних українських містах.

Читайте також: Росія вдарила по “Охматдиту”: особливості атаки, наслідки та варіанти захисту обговорили експерти

Нагадаємо, російська армія завдала масованого ракетного удару по Україні 8 липня, випустивши понад 40 ракет різних типів. Під ударами перебували Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Слов’янськ, Краматорськ.

9 липня міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив, що аварійно-рятувальні роботи на території лікарні “Охматдит” завершені. Загалом на цій локації внаслідок російського ракетного удару загинули дві людини, ще 32 дістали поранення.

Прямий ефір