“Миротворча місія” Орбана — як реагуватиме Брюссель (ВІДЕО)

Віктор Орбан. Фото: ap.org

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан збирається продовжувати свою так звану миротворчу місію. Про це політик заявив на зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом під час саміту НАТО у Вашингтоні. У соцмережі Х Орбан назвав Ердогана важливим партнером і запросив долучитися до так званої “угорської мирної місії”. Дипломатичну активність глави уряду Угорщини в Брюсселі не схвалили, інформує FREEДОМ.

Наступного дня після того, як Угорщина перебрала на себе ротаційне головування в Раді ЄС, Віктор Орбан вирушив із візитами — спершу до Києва, потім до Москви, а потім до Пекіна. У МЗС Китаю заявили — Сі Цзіньпін високо цінує посередницькі зусилля прем’єр-міністра Угорщини. Орбан пояснив — це “миротворча місія”. Її завдання — посадити за стіл перемовин Київ і Москву. 

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що візит Орбана до Москви — його незалежний вибір. 

“Що стосується того, чи може він бути посередником? Немає посередництва між Росією та Україною, можуть посередниками бути тільки серйозні сильні союзи. Весь світ може змусити Росію зупинити цю війну… Я думаю, що це можуть бути Сполучені Штати Америки, Китай, Євросоюз. Не якась одна країна в ЄС, а весь Євросоюз. Це дійсно може бути така посередницька місія”, — наголосив Зеленський.

Після візиту до Пекіна Віктор Орбан написав у соцмережах, що їде до Вашингтона для продовження своєї так званої “миротворчої місії”. А потім повідомив, що зустріч із президентом Туреччини стала частиною таких зусиль. Повноважень для здійснення посередництва від ЄС у глави угорського уряду немає. 

Віктор Орбан використовує статус європейського головування без згоди інших членів Євросоюзу. 

Досі в ЄС ніколи не припиняли повноваження голови Ради ЄС достроково, але можливості для цього у Брюсселя є, зазначають аналітики. 

“У цьому випадку більшість країн Євросоюзу займають іншу позицію, ніж Угорщина. І тих чиновників, які в Брюсселі сидять на постійній основі, зокрема Шарля Мішеля (голова Європейської ради, — ред.), звісно, ця справа сильно розлютила, тому що вони не стикалися з такими історіями, коли та чи інша країна починала досить серйозні якісь рухи, не узгоджені з ними”, — прокоментував керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслав Потапенко. 

Ракетний удар російської армії по дитячій лікарні “Охматдит” у Києві Орбан визнав “підтвердженням своєї позиції”. У своєму повідомленні в соцмережі Facebook він жодним словом не засудив Російську Федерацію за скоєний терористичний акт.

“Трагічна і жахлива атака на Київ підтвердила наші побоювання: як і очікувалося, жорстокість російсько-української війни вийшла на новий рівень. Тому дев’ять днів тому ми почали миротворчу місію”, — написав Орбан.

Експерти пояснюють — у Брюсселі можуть скоротити термін головування Угорщини в Раді ЄС і передати ці функції Польщі. За регламентом вона має очолити Раду з 1 січня 2025 року.

Читайте також: Вояж Орбана і його лист керівництву ЄС — це виклик для демократії, — Яхно

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан викликав новий сплеск невдоволення в Брюсселі через участь у неформальному саміті Організації тюркських держав в Азербайджані. 

Читайте також: Самопроголошений парламентер і закінчення війни за 24 години: “мирні плани” Орбана і Трампа обговорили експерти

Прямий ефір