Обмеження вдосконалюються — санкції проти РФ ввела Швейцарія: деталі (ВІДЕО)

Ілюстрація: gettyimages.com

Швейцарія приєдналася до 14-го пакету санкцій Євросоюзу щодо Росії, про що раніше повідомили у пресслужбі уряду країни. Обмеження спрямовані на кремлівських пропагандистів, представників російської армії, осіб, відповідальних за депортацію українських дітей, співробітників ФСБ, компанії російського військово-промислового комплексу, а також структури, які беруть участь в обході санкцій. Нові заходи набули чинності 9 липня, інформує FREEДОМ.

Федеральний департамент економіки, освіти і досліджень Швейцарії розширив свої санкційні списки. Під обмеження потрапили 69 фізичних і 86 юридичних осіб. А також компанії, які працюють у російському ВПК, фінансовому та торговому секторах.

Крім того, Швейцарія запровадила заборону на рекламу чотирьох російських медіа: Voice of Europe, “РІА Новини”, “Известий” і “Російської газети”.

“На відміну від заходів, ухвалених у ЄС, у Швейцарії на ці ЗМІ не поширюється заборона на мовлення. Попри те, що ці канали використовуються для цілеспрямованого поширення російської пропаганди та дезінформації, Федеральна рада вважає, що ефективніше протистояти неправдивим і шкідливим заявам за допомогою фактів, аніж забороняти їх”, — йдеться в заяві на сайті Федерального департаменту економіки, освіти та досліджень Швейцарії.

Вашингтон посилює тиск на торгових партнерів Москви, пише Bloomberg. Через загрозу вторинних санкцій кілька найбільших банків Китаю припинили приймати платежі з Росії.

Річне зростання загального обсягу торгівлі між Китаєм і Росією сповільнилося до 3% за перші п’ять місяців 2024 року. А один з основних партнерів російської газовидобувної компанії “Новатек” — китайська Wison New Energies — оголосила, що припиняє роботу з Росією.

РФ так і не отримала модулі для підсанкційного проєкту “Арктик СПГ-2”. Як пише видання GCaptain, їх відправили у Росію, але ще до прибуття в Мурманську область корабель розвернувся і пішов назад.

“Обмеження постійно вдосконалюються, вводяться нові моменти, пов’язані з контролем, заздалегідь прийнятими санкціями. Так що цей момент досить активно працює. Це однозначно великий плюс. Просто потрібно розуміти таке: санкції не будуть на 100% ефективними, поки існують механізми їхнього обходу. Поки є країни, які не приєдналися до санкційних обмежень”, — зазначив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

У НАТО вважають, що в умовах наявних обмежень Росія зможе підтримувати свою військову економіку ще 3-4 роки. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський скорочує цей термін удвічі.

“Показники російської економіки сильно погіршуються. У них закінчується національний резервний фонд. У них закінчуються танки радянської епохи, які потрібно ремонтувати. Інфляція висока. Процентні ставки дуже високі. Через рік або два у Путіна закінчаться ресурси, щоб продовжувати”, — сказав Сікорський.

У Єврокомісії заявили, що Брюссель не збирається припиняти санкційну політику щодо Москви. До кінця 2024 року Євросоюз має намір ввести 15-й і 16-й пакети обмежувальних заходів.

Читайте також: Продовжувати війну Росії не дозволить економіка — думка

Раніше економічний експерт Ілля Несходовський висловив думку, що вторинні санкції можуть реально стримувати зовнішню торгівлю Російської Федерації. 

Прямий ефір