Силова підтримка України є пріоритетною на тлі висунутих Росією ультиматумів, — Пашков

Михайло Пашков. Фото: dsnews.ua

Силова підтримка України є на сьогодні пріоритетною на тлі висунутих Росією ультиматумів. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

Він переконаний, що цього року навряд чи варто розраховувати на якісь серйозні прориви на переговорному треку.

“Україна, безумовно, сьогодні потребує серйозної, насамперед військової підтримки й технологічної підтримки. Але з іншого боку, ми з вами теж бачимо, що і світогляд, і позиції Європейського Союзу, й багатьох лідерів світових держав, вони суттєво змінилися, трансформувалися, так само як і настрої людей у різних регіонах світу. І це теж у плюс Україні. Ті останні події, які відбулися, мали дуже широкий резонанс — я маю на увазі й обстріл дитячої лікарні в Києві, й інші звірства російського режиму. Вони так чи інакше, з одного боку, переконують світову спільноту все більше в агресивній природі путінського режиму, а з іншого боку, ініціюють серйозну підтримку Україні”, — сказав Пашков.

Він звернув увагу, що досить активно триває процес укладення Україною двосторонніх договорів про безпекове співробітництво — це теж сприяє посиленню позицій на міжнародній арені та зміцненню авторитету країни.

“Це в комплексі має дати такий своєрідний кумулятивний ефект. Але в даній ситуації, коли російська сторона виступає у форматі ультиматумів та не проявляє не те що жодних кроків до якогось врегулювання, а навпаки, тому в даній ситуації якраз ось ця силова складова, силова підтримка, вона є сьогодні пріоритетною”, — сказав співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

На його думку, на саміті НАТО буде визначено шляхи подальшої підтримки України, зміцнення обороноздатності та інтеграції української оборонної промисловості до європейської та світових систем ВПК.

“І йдеться про трансформацію спільної політики на довгу перспективу. І в цьому випадку все-таки саміт НАТО закладе певний фундамент співробітництва в цих сферах, у сферах безпеки насамперед. Напевно, це найголовніше”, — вважає Пашков.

Читайте також: Столтенберг назвав найкращий спосіб забезпечити припинення вогню на фронті в Україні

Нагадаємо, ювілейний саміт Північноатлантичного альянсу триває з 9 до 11 липня. Попередній відбувся в липні 2023 року у Вільнюсі. Тоді Альянс ухвалив рішення, що Україна стане членом блоку без плану дій щодо членства (ПДЧ).

Прямий ефір