На Заході на зміну ідеям “замирення” з РФ приходить розуміння необхідності примусу агресора до миру, — Пашков

Ілюстрація: dw.com

На Заході на зміну ідеям “замирення” з Росією приходить розуміння необхідності примусу агресора до миру. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

На його думку, заяви Кремля про нібито готовність до якихось кроків до миру викликають дуже серйозну підозру на тлі масованих атак РФ на Україну. Пашков наголосив, що сама система можливих переговорних процесів зводиться на сьогодні до одного універсального варіанту — це українська формула миру.

“І єдиний шлях — це примус агресора до миру як у політико-дипломатичному варіанті, так і у форматі силової підтримки України. Ось саміт НАТО, який сьогодні проходить, — зайве підтвердження актуальності цієї тези. Я просто додам, що ось ці мирні ініціативи, вони на сьогодні щонайменше вже себе вичерпали. Якщо згадати за останні два роки, скільки їх було… Там багато таких резонансних ініціатив, щонайменше, близько десятка”, — сказав співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

Він наголосив, що заяви російського диктатора Володимира Путіна до миру жодного стосунку не мають — це формула капітуляції України.

“Тому в даному контексті йдеться не просто про неготовність Кремля до переговорного процесу, а, навпаки, про ескалацію, агресію, про ескалацію варварських бомбардувань, про посилення і тиску, і зовнішньополітичного, і силового по лінії фронту. Тобто в такому випадку йдеться про активізацію країни-агресора з одного боку, і з іншого, і про спроби Москви сформувати якийсь блок, що протистоїть ЄС та НАТО, на основі ШОС та БРІКС. І якраз останні візити Путіна це підтверджують, і останні домовленості Москви з КНДР зокрема. Тобто в цьому випадку йдеться не про якісь спроби знайти якийсь процес мирного врегулювання, а навпаки, про конфронтацію, скоріше, і про створення альтернативи західному альянсу”, — сказав Пашков.

Він переконаний, що немає іншого шляху, як примус агресора до миру. Через це стає ще більш актуальною активізація другої фази Саміту миру — продовження формату формули миру, формування та конкретизація спільної платформи країн коаліції, яка підтримує Україну.

“А з іншого боку, для нас, безумовно, важлива ось саме силова підтримка цієї дипломатичної складової. Тобто йдеться про фінансово-економічну, військову допомогу Україні. В цих двох компонентах якраз лежить ключ до успіху, на мій погляд. І ось саме саміт НАТО, який проходить, якраз і дає, мені здається, зокрема відповідь і на друге питання — про необхідність максимальної підтримки обороноздатності України. На сьогодні це завдання номер один”, — сказав Пашков.

За його словами, зараз важливо, щоб Саміт миру не був відкладений на безвік, знайшов свою реалізацію вже в конкретних подальших документах, які б просували українську формулу миру від першого пункту й до останнього.

Читайте також: Столтенберг назвав найкращий спосіб забезпечити припинення вогню на фронті в Україні

Раніше доктор політичних наук Ігор Петренко заявив, що Росію дуже сильно турбує, що українська формула миру зараз є предметом обговорення. 

Прямий ефір