Аргентина налагоджує партнерські відносини з Україною і хоче стати членом НАТО — деталі (ВІДЕО)

Хав'єр Мілей. Фото: gettyimages.com

Ще 2023 року Аргентина розглядала можливість вступу до БРІКС і відмовлялася надавати Україні озброєння. А 2024 року Буенос-Айрес активізував переговори про вступ до Організації економічного співробітництва та до НАТО, повідомляє FREEДОМ.

“Мені дуже приємно вітати міністра оборони Луїса Петрі у штаб-квартирі НАТО. Аргентина відіграє важливу роль у Латинській Америці, і я вітаю сьогоднішнє прохання розглянути можливість стати партнером НАТО. НАТО працює з цілою низкою країн по всьому світу, щоб сприяти миру та стабільності. Тісніша політична і практична співпраця може принести користь нам обом”, — заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

Аналітики вважають, що причиною таких різких змін у міжнародній політиці Аргентини стала перемога на президентських виборах Хав’єра Мілея. Він пообіцяв виборцям реформувати економіку країни та перемогти бідність. А це передбачає співпрацю із західними економічними організаціями. З прозахідним курсом президента Мілея пов’язують і посилення підтримки України.

“Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну 2022 року, спостерігалася реакція Аргентини радше декларативного характеру: вони засудили російське вторгнення. Ще під час передвиборчої кампанії Хав’єр Мілей у принципі критикував політику свого попередника Альберто Фернандеса. Він уже тоді наголошував на тому, що буде активно підтримувати Україну, і наголошував на тому, що Аргентина за його президентства візьме більш прозахідний курс у своїй зовнішній політиці”, — зауважила експертка програми Латинська Америка та Карибський басейн Ради зовнішньої політики “Українська призма” Анастасія Косенко-Сологуб.

У березні 2024 року Аргентина передала Україні два вертольоти Мі-171Е, раніше отримані від Росії. Також країна приєдналася до контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, а сам Мілей обговорив із Володимиром Зеленським спільні проєкти в оборонній промисловості. Лідери домовилися до кінця року провести в Аргентині саміт Україна — Латинська Америка. Відносини з країнами регіону стратегічно важливі для України.

“Це спроба консолідації та спроба створити якийсь майданчик для того, щоб Україну почули в Латинській Америці. Уряд Мілея насамперед орієнтується на підтримання відносин із правими урядами регіону. Зараз Аргентина, зокрема, має тісні контакти з Парагваєм. Також це активна співпраця з Уругваєм. Далі Аргентина, попри те, що, наприклад, у Чилі зараз лівий політик Габріель Борич, вони також підтримують доволі-таки стабільні відносини”, — пояснила Анастасія Косенко-Сологуб.

Хав’єр Мілей взяв участь у Глобальному саміті миру в Швейцарії та підтримав українську формулу миру.

Читайте також: Формула миру, повернення українських дітей, співпраця: Зеленський зустрівся з Мілеєм

Прямий ефір