ЄС призупинив процес інтеграції Грузії — подробиці (ВІДЕО)

Прапори ЄС та Грузії. Фото: eurointegration.com.ua

Євроінтеграцію Тбілісі зупинено, заявив посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський. Переглядають відносини з Тбілісі й у Вашингтоні. Спеціальний помічник президента Джо Байдена і старший директор із європейських справ у Раді національної безпеки США Майкл Карпентер повідомив, що всі американські програми з Грузією перебувають на розгляді, повідомляє FREEДОМ.

Під час міжнародної конференції “Розширення ЄС — геополітична необхідність і подальші кроки для країн-кандидатів до ЄС” Герчинський оголосив про припинення процесу євроінтеграції країни. Причиною охолодження відносин Брюсселя і Тбілісі стала політика грузинської влади, а саме — впровадження законів, які несумісні з принципами європейської спільноти. Йдеться насамперед про закон “Про прозорість іноземного впливу”, який набув чинності 3 червня. Фактично це копія російського закону, який Державна Дума ухвалила 2012 року, а Кремль використовував для репресій.

“Наміри нинішнього уряду Грузії незрозумілі для лідерів Євросоюзу. Закон про прозорість іноземного впливу явно є кроком назад. Також антизахідна, антиєвропейська риторика абсолютно несумісна з декларованою метою вступу до Євросоюзу. На жаль, наразі вступ Грузії до Євросоюзу призупинено”, — заявив Герчинський.

Європейський Союз заморозив 30 млн євро, які виділив на підтримку оборони Грузії. І це, за словами Герчинського, тільки початок. Сполучені Штати Америки переглянуть усі програми співпраці з Грузією, пообіцяли в Білому домі. Карпентер зазначив — Грузія віддаляється від НАТО.

“Ми з деякою заклопотаністю і сумом спостерігаємо за цим рухом в іншому напрямку. Але коли ми бачимо переслідування громадянського суспільства, коли ми бачимо, що ухвалюють закони, які обмежують простір для основних свобод у Грузії, це несумісне з цінностями, що лежать в основі НАТО, і, відверто кажучи, ми не думаємо, що це сумісно з євроатлантичною інтеграцією загалом”, — сказав він.

Через ухвалення скандального закону про іноземних агентів і насильницького розгону масових акцій протесту Вашингтон запровадив візові обмеження щодо представників керівної партії “Грузинська мрія” та членів їхніх сімей. Утім, експерти переконані — це не змінить політику грузинської влади, адже партія влади вже обрала проросійський бік. У цій ситуації має сенс спробувати вплинути на грузинську опозицію, впевнений політолог Гела Васадзе.

“Вони повинні привезти всю нашу опозицію до Вашингтона і сказати, що якщо ви не об’єднаєтеся, то ми введемо санкції проти вас, а не проти “Грузинської мрії”. Ось це буде ефективний крок. Сказати, що якщо ви не об’єднаєтеся, будете штовхатися і продаватися “Грузинській мрії”, то ми проти вас будемо вводити персональні санкції. Ані в США, ані в Європу ніколи не поїдете”, — заявив він.

Судячи з результатів торішнього загальнонаціонального опитування в Грузії, євроінтеграцію підтримують рекордні 89% громадян країни. У грудні 2023 року держава отримала статус кандидата до ЄС. Однак опісля керівна партія “Грузинська мрія” повторно внесла до парламенту законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”. Це стало причиною масових протестів у країні. Проти виступили опозиція, представники громадянського суспільства Грузії, Євросоюз і США. Президент Грузії Саломе Зурабішвілі наклала на законопроєкт вето, але “Грузинська мрія” подолала його і закон набув чинності на початку червня.

Читайте також: США відклали військові навчання з Грузією через погіршення відносин — деталі (ВІДЕО)

Прямий ефір