Розширення НАТО — це не ескалація, а посилення міжнародної безпеки та миру, — Мережко

Прапори НАТО та України. Фото: president.gov.ua

На сьогодні в України немає необхідності в плані дій щодо членства (ПДЧ) для вступу в НАТО. Керівництво Альянсу вже використовує іншу метафору — “міст” для України. На практиці це може означати, що вступ до блоку — невідворотний. Питання лише в часі та форматі приєднання. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

“На сьогодні для України немає необхідності в ПДЧ. Ми використовуємо вже іншу метафору, вірніше, керівництво НАТО використовують метафору — “міст”. Раніше використовували метафору “відкриті двері”. Що це означає конкретно, ми побачимо найближчим часом. Раніше було анонсовано те, що на липневому саміті НАТО у Вашингтоні буде зроблено конкретні кроки, спрямовані на приєднання України до Альянсу”, — сказав Мережко.

На його думку, поняття “міст” передбачає, що щойно з’явиться реальна можливість, Українська держава стане членом блоку.

“Йдеться про те, що називається прискорений процес приєднання України до НАТО. Це питання вже вирішено остаточно, воно абсолютно невідворотне. Можна говорити тільки про модальності, про формат приєднання України, тобто про час, наприклад, коли це станеться. Наскільки я розумію, коли говорять про те, що передбачається якийсь “міст”, під цим мають на увазі те, що Україна, щойно з’явиться реальна можливість і щойно сформується консенсус між державами-членами Альянсу, одразу ж приєднується до НАТО”, — сказав спікер.

Він також нагадав, що досі деякі політики на Заході використовують, по суті, російський наратив про те, що розширення НАТО нібито веде до ескалації. Насправді — все з точністю навпаки, вважає Мережко.

“Розширення НАТО означає посилення міжнародної безпеки і миру, зокрема в Європі та в усьому світі. Тобто в глобальних масштабах. Тому це в інтересах не тільки НАТО, це, в першу чергу, в інтересах усього світу, щоб Україна якомога швидше приєдналася до Альянсу”, — акцентував гість ефіру.

Читайте також: “Рух до членства в НАТО незворотній”: чого очікувати Україні від саміту у Вашингтоні (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, 75-й саміт НАТО стартував 9 липня у Вашингтоні. Він триватиме до 11 липня. Основною темою зустрічі лідерів 32 країн стане Україна. 

Прямий ефір