Суднобудівні заводи в окупованому Криму перебувають під прицілом Сил оборони України — подробиці від Плетенчука

Дмитро Плетенчук. Скріншот: uatv.ua

Суднобудівні заводи, які росіяни використовують в окупованому Криму, перебувають у зоні ураження Сил оборони України. Про це сьогодні, 10 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

“У них є можливість ремонтувати в Керчі судна, як і в інших локаціях, Феодосії, наприклад. Але є один нюанс — після ремонту чомусь туди прилітає. Тобто ремонтуйте, будь ласка, вкладайте, витрачайте ресурс, час, гроші — ми не проти. Наприкінці приймання буде вже наше”, — сказав він.

Щодо інформації, що росіяни кудись переводитимуть для ремонту із суднобудівного заводу в Керчі “Аскольд” — малий ракетний корабель проєкту 22800 “Каракурт”, то Плетенчук припустив, що його потягнуть до Татарстану.

“Якщо вже його кудись й потягнуть, це, найімовірніше, буде Татарстан. У принципі, звідки він і прийшов на добудову в Крим. Це буде єдиний логічний варіант, куди його можна перемістити. У Новоросійську йому робити нічого, там причального фронту не вистачає для робітників й там ремонтної бази такої немає. Тому тільки Татарстан”, — сказав спікер.

Він прокоментував і дані про те, що російські окупанти завершують будівництво універсального десантного корабля “Іван Рогов” на суднобудівному заводі “Залив” у Керчі.

“Будувати в локації, яка, природно, зараз перебуває в зоні ураження, і це ні для кого не є новиною або секретом, водночас розповідати, як ми тут зараз щось добудуємо — побажаємо “удачі” їм. У принципі, нехай будують. Питання в тому, як далеко ця одиниця зможе піти”, — сказав Плетенчук.

Читайте також: Україна планомірно веде роботу зі знищення Чорноморського флоту РФ, — речник Військово-морських сил

Нагадаємо, 4 листопада 2023 року Сили оборони України завдали удару по портовій та морській інфраструктурі заводу “Залив” у тимчасово окупованому Криму в Керчі. На момент атаки на заводі перебував один із найсучасніших кораблів ЧФ РФ — ракетний корвет “Аскольд”, носій крилатих ракет “Калібр”. Він зазнав серйозних пошкоджень.

Прямий ефір