Країни Євросоюзу й НАТО вважають Росію основною загрозою та інвестують у свою безпеку (ВІДЕО)

Ілюстрація: gettyimages.com

Країни Європейського Союзу і НАТО вважають Росію основною загрозою й зміцнюють оборону, повідомляє FREEДОМ.

Швеція вважає Росію головною загрозою для національної безпеки, повідомили в уряді країни. У Стокгольмі всерйоз стурбовані співпрацею авторитарних режимів — Москви, Китаю, Ірану й КНДР. Раніше Швеція заявляла про гібридні атаки з боку агресора — втручання Росії в роботу супутникових систем країни.

“Швеція опинилася в найбільшій небезпеці з часу закінчення Другої світової війни через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Ми також вважаємо, що напружена ситуація у сфері безпеки збережеться протягом тривалого періоду часу. А ще, що Росія являє собою найбільшу і найсерйознішу загрозу нашій національній безпеці. Не можна виключати й збройний напад на Швецію або наших союзників. Тому, звісно, Швеція підтримує Україну та заснувала довгострокову фінансову допомогу в розмірі 75 млрд дол. Підтримуючи Україну, ми інвестуємо в нашу власну безпеку”, — заявив міністр оборони Швеції Пол Юнсон.

Про пряму військову загрозу з боку Росії заявляє й Німеччина. Міністр оборони Борис Пісторіус наполягає на тому, щоб на додаток до оборонного бюджету країни на 2025 рік уряд виділив 6,5 млрд євро.

“Ми повинні бути готові до війни до 2029 року. Ми повинні забезпечити стримування, щоб запобігти найгіршому. Три питання є центральними — кадри, матеріали та фінанси. У надзвичайній ситуації нам потрібні молоді чоловіки і жінки, які зможуть захистити цю країну”, — сказав Пісторіус.

“Росія зараз вибудовує потенціал, який набагато перевищує той, який потрібен їй для війни проти України. Російські збройні сили планують підвищення кількості солдатів до півтора мільйона — це більше, ніж у всьому Євросоюзі. Якщо ми подивимося на 5 найбільших армій НАТО в Європі, то ми побачимо, що в їхньому розпорядженні знаходиться половина танків, які Росія випускає за рік. Ми повинні бути готові”, — заявив генеральний інспектор Збройних сил Німеччини Карстен Бройер в інтерв’ю виданню Süddeutsche Zeitung.

Особливу увагу зміцненню оборони приділяють країни Балтії, що межують з РФ. На півдні Литви буде відкрито понад 10 складів для зберігання протитанкових споруд, колючого дроту й бетонних блоків. Країна збільшила витрати на оборону до 2,5% від ВВП.

Латвія і Фінляндія встановили загородження на кордонах з Росією та Білоруссю. У 2025 році Естонія почне будівництво 600 бункерів поблизу кордонів з агресором. Згідно з проєктом, бетонні капсули вкопають й накриють земляним куполом.

“Наша мета — розробити рішення, що відповідає всім вимогам для виживання людей”, — сказав член правління компанії-підрядника Кіммо Лійвак.

“Якщо нам потрібно буде приїхати та поговорити з приватними власниками, ми вестимемо переговори з приватними власниками десь наприкінці цього року — на початку наступного. Але насамперед ми хочемо побудувати ці опорні пункти на державних землях”, — сказала голова відділу інфраструктури Державного центру оборонних інвестицій Кадді-Кай Коло.

З метою стримування загроз з боку Росії та Китаю в НАТО ведуть переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї. За словами генерального секретаря Альянсу, йдеться про виведення ракет зі сховищ і приведення їх у стан бойової готовності. 

Читайте також: Росія загрожує європейській безпеці — факти та оцінки (ВІДЕО)

Раніше політолог Петро Олещук заявив, що в країнах Європейського Союзу та НАТО вже видно прояви гібридної агресії з боку Російської Федерації. Надалі такої агресії може бути більше, а дієвих інструментів для протистояння їй небагато.

Прямий ефір