Внаслідок втрат сьогодні фактично воює оновлена армія РФ — розбір Маломужа

Ілюстративне фото: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Російським загарбникам стає все складніше поповнювати свій людський ресурс. Від початку війни проти України окупанти втратили близько 700 000 військових. Таку думку сьогодні, 8 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM озвучив генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

“Насамперед необхідно відзначити те, що Росія системно використовує свій стратегічний ресурс — живу силу. І багато міфів, які озвучують деякі аналітики й самі росіяни про невичерпні ресурси людей, які вони можуть постійно поповнювати, насправді не відповідають дійсності”, — зазначив генерал.

За його словами, сьогодні в Росії спостерігається високий дефіцит мобілізаційних резервів для росармії.

“Від початку повномасштабної війни Росія втратила вбитими та пораненими приблизно 700 тис. військових (за даними Генштабу ЗСУ на 8 липня, втрати армії РФ становлять 552 тис. військових, — ред.). Це практично вся армія РФ, яка починала війну 24 лютого 2022 року. Тому наразі це практично оновлення збройних сил Росії”, — додав Маломуж.

Він зазначив, що оновлення росармії відбувається на кадри, які не мають високого рівня бойової підготовки та мотивації.

“Потрібно зазначити, що сьогодні основні втрати збройних сил РФ серед військових віком 35-45 років. Це говорить про те, що це не кадрові військові, а ті, яких підібрали по всій території Росії та відправили на фронт. Так, сьогодні ще Росія збирає багато резерву для нової армії. Але це вже останні резерви. Вони сформували кілька корпусів, але це не якісний склад і наступати по широкому фронту в них практично немає ресурсу”, — зазначив гість ефіру.

Він зазначив, що освоїти високотехнологічне озброєння і техніку досить складно для “новобранців”.

“Тому на складних напрямках фронту, де російські окупанти намагаються прориватися, вони залучають комплексно підрозділи, що ще залишилися, які мають вищий рівень підготовки, — це ВДВ, десантно-штурмові війська, морську піхоту, спецпризначенців. Водночас якщо говорити про втрати противника за місяць, — це 31-35 тисяч. За два місяці — це фактично армія. Сьогодні втрати противника становлять 1200, 1500, 1800 на день. Це говорить про те, що Збройні сили України (ЗСУ) методично знищують резерви, які РФ поповнювати вже не може”, — пояснив генерал.

Він акцентував, що мобілізація в Росії не означає, що надійде дуже потужне посилення.

“Це просто кількість, а якості практично немає. І я думаю, перспективи подальших наступальних операцій шляхом збільшення ефективних військових підрозділів із новими резервами у РФ дуже мало. Я думаю, дуже скоро Росія вичерпає свій людський ресурс. Це означає, що вона вже стоїть на межі не тільки відступу, а, можливо, вже й тактичної поразки. Тому російський диктатор Путін і намагається сьогодні по всіх каналах запустити ідею “мирних переговорів” і, відповідно, зробити паузу. Йому потрібно підготуватися”, — резюмував Микола Маломуж.

Читайте також: Російськими окупантами забиті всі лікарні прикордонних областей РФ, — Федоренко

Прямий ефір