У центральних країнах Євросоюзу ультраправого розвороту не відбулося, — Буряченко

Олексій Буряченко. Скріншот: uatv.ua

Ультраправого розвороту в центральних країнах Європейського Союзу не відбулося, що є гарною новиною для України. Таку думку сьогодні, 8 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат політичних наук, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

Він прокоментував підсумки другого туру дострокових виборів до Національних зборів — парламенту Франції.

“Ультраправі, як, до речі кажучи, і в Європейському Союзі, на виборах до Європарламенту, не набрали навіть стільки, скільки їм пророкували екзит-поли. Але водночас у Франції буде досить сильна опозиція у вигляді партії Марін Ле Пен. Але вплинути, звісно ж, на ті питання, які важливі насамперед для нас, для України, вони вже не зможуть. Тому що, нагадаю, Франція все-таки — це президентсько-парламентська республіка, і в ній завжди були сильні ліві. Ці ліві, які, найімовірніше, створять коаліцію з партією Макрона, вони за підтримку України та абсолютно поділяють позицію президента щодо, по-перше, передачі Україні відповідних озброєнь, і які вже передавали, наприклад, там ті самі CAESAR, ті ж самі SCALP-EG — далекобійні ракети, зокрема і щодо передачі Mirage — це доволі сучасне четверте чи четверте плюс покоління французьких винищувачів. А це всі ліві підтримують”, — сказав політолог.

Буряченко зазначив, що у Франції буде створена сильна комбінація “президент плюс коаліція в парламенті”.

“Тому якщо зробити такий невеличкий проміжний висновок, то ультраправого якогось розвороту в Європейському Союзі та в центральних країнах Європейського Союзу не відбулося. Це, в принципі, для нас хороша новина”, — сказав він.

Читайте також: Голоси на виборах у Франції підраховано — підсумки

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон розпустив Національні збори 9 червня після поразки його політичної сили на виборах до Європарламенту. Тоді ультраправе “Національне об’єднання” Марін Ле Пен отримало близько 33% голосів виборців, партія Макрона — 15%, соціалісти — 14%. Перший тур позачергових виборів до французького парламенту відбувся 30 червня, і тоді, і на другому турі спостерігалася рекордна явка виборців.

Прямий ефір