Кінець ери консерваторів: як зміна влади в Британії вплине на підтримку України — думка експертів

Кир Стармер. Фото: ap.org

Новим прем’єр-міністром Великої Британії став Кір Стармер. Через 14 років лейбористи вперше перемогли на парламентських виборах.

9 липня відбудеться перше засідання парламенту.

Вибори у Британії

Попередні парламентські вибори у Великій Британії відбулися 2019 року, термін повноважень парламенту — п’ять років. Встановлює дату проведення виборів прем’єр-міністр. Багато хто розраховував, що голосування відбудеться наприкінці року. Але прем’єр Ріші Сунак за погодженням із королем призначив вибори на 4 липня, попередньо розпустивши парламент.

Таке рішення лідер Британії ухвалив на тлі уповільнення темпу інфляції майже до трирічного мінімуму — зростання цін у річному вираженні знизилося до 2,3%. А зниження інфляції було головною обіцянкою Сунака, коли він обійняв посаду прем’єр-міністра в жовтні 2022 року.

Однак успіхи економіки не допомогли Консервативній партії, яку очолює Ріші Сунак, виграти вибори. Уперше за 14 років перемогу здобула Лейбористська партія.

За явки виборців у 60%:

  • Лейбористська партія отримала 33,8% голосів (411 місць у парламенті);
  • Консервативна партія — 23,7% (121 місце);
  • партія “Ліберальні демократи” — 12,2% (72 місця).

Решта 45 місць у парламенті розподілилися між Національною партією Шотландії (9 місць), ірландською партією “Шинн Фейн” (7 місць) та іншими політсилами.

Із 411 голосами у лейбористів абсолютна більшість у 650-місцевому британському парламенті — для простої більшості достатньо 326.

Новий прем’єр

Новим прем’єр-міністром Великої Британії став 61-річний лідер лейбористів Кір Стармер. Стармер — виходець із простої родини: його мати працювала в національній службі охорони здоров’я, а батько — на слюсарній фабриці.

До початку політичної кар’єри майбутній прем’єр-міністр заслужив хорошу репутацію адвоката, спеціалізувався на правах людини. У 2002 році його призначили королівським адвокатом, а з 2008 до 2013 року очолював Королівську прокурорську службу на посаді головного державного обвинувача. Стармера посвятили в лицарі за заслуги в кримінальному правосудді.

У 2015 році Стармер уперше обрався до Палати громад від столичного округу Камден на півночі Лондона. У 2020 році він очолив Лейбористську партію, коли його попередник Джеремі Корбін пішов із посади після нищівного провалу лейбористів на парламентських виборах у грудні 2019 року. Тоді партія отримала 202 місця, що стало найгіршим її результатом з 1935 року. Водночас у консерваторів було 365 місць, востаннє такого результату вони досягали 32 роки тому.

За два роки Велика Британія змінила трьох прем’єр-міністрів. Новий очільник британського уряду Кір Стармер пообіцяв, що вестиме країну в бік більш “тихих вод” після турбулентного правління попередників. 14 років влади консерваторів ознаменувалися Brexit (вихід з ЄС), високим рівнем міграції та економічною рецесією внаслідок війни Росії проти України.

Аспект, який лейбористи змінювати не збираються, — це зовнішня політика. Особливо це стосується підтримки України.

У лютому 2023 року Кір Стармер був в Україні, зустрічався з президентом Володимиром Зеленським, відвідав Ірпінь і Бучу, а в травні 2024-го члени Лейбористської партії зустрілися з представниками Офісу президента. І обидва рази політики заявляли про збереження підтримки Києва в разі їхньої перемоги.

У нещодавньому інтерв’ю The Guardian Стармер підтвердив обіцянку попереднього уряду, що Велика Британія виділятиме Україні щорічно 3 млрд фунтів стерлінгів на військові потреби. Політик додав, що закликатиме союзників підтримувати Україну на майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні.

“Я заявляю, що першим обов’язком мого уряду стануть безпека й оборона. Ми повинні ясно продемонструвати нашу непохитну підтримку НАТО. І, звісно ж, ще раз заявити, як я напередодні вже сказав президенту Зеленському, про підтримку, яку ми і наші союзники продовжать надавати Україні”, — заявив новий прем’єр на своїй першій пресконференції.

Кір Стармер сформував новий уряд. Міністерство закордонних справ очолив Девід Леммі, а міністром оборони став Джон Гілі. Обидва політики є прихильниками України й раніше відвідували Київ. Вони обіцяли зберегти “залізну” прихильність Великої Британії щодо підтримки України в її війні проти Росії.  Зокрема, Девід Леммі на новій посаді запевнив у цьому свого українського колегу, міністра закордонних справ Дмитра Кулебу під час телефонної розмови.

А через 48 годин після призначення в Україну прибув новий міністр оборони Великої Британії Джон Гілі. 7 липня він оголосив про передачу Україні нового пакета військової допомоги, який включає:

  • 250 тисяч боєприпасів 50-го калібру (для великокаліберних кулеметів і протитанкових рушниць);
  • 90 протитанкових ракет Brimstone;
  • 50 малих військових катерів;
  • 40 машин розмінування;
  • 10 артилерійських гармат AS-90;
  • 61 бульдозер для будівництва оборонних позицій.
https://www.youtube.com/watch?v=cgZBLDgFzzE

Зміна влади в Британії в оцінці експертів

Політику нового парламенту та уряду Великої Британії щодо підтримки України в ефірі телеканалу FREEДOM обговорили:

  • Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента України;
  • Пітер Дікінсон, британський журналіст, редактор української служби американського аналітичного центру Atlantic Council (“Атлантична рада”), видавець журналів Business Ukraine і Lviv Today;
  • Богдан Ференс, політолог, засновник громадської організації “Соціал-демократична платформа”;
  • Єгор Брайлян, історик-британіст, аналітик Центру досліджень громадської організації “Детектор медіа”.

Михайло Подоляк: Велика Британія залишиться близьким союзником України,

— Британія є безумовним союзником України. І не буде жодних змін, незалежно від того, хто формуватиме уряд — консерватори, торі чи лейбористи. Для Британії вкрай важливо, щоб Україна належним чином проводила цю війну, отримала справедливий мир у її фіналі, і щоб Росія була обнулена репутаційно. Бо це загрози не тільки для континентальної Європи, а й для Британії, і для глобального світопорядку.

Британія в повному обсязі розуміє свою сьогоднішню роль. Це роль дійсно близького союзника України. І вона буде цю роль продовжувати відігравати, навпаки, збільшуючи допомогу і покращуючи відносини з нами.

Президент України анонсував підписання об’ємного багаторічного договору про співпрацю, який буде чітко фіксувати наші відносини з Британією в союзному ключі. Для нас союзник — це той, хто підтримав нас із перших днів війни. Той, хто чітко зафіксував тип війни, яку веде проти нас Росія, і чому ця війна не повинна завершитися якимись компромісними угодами, як це було, на жаль, зроблено у 2014 році.

Британія передає нам ті види зброї, які потрібні для кожного етапу війни. Єдина проблема: війна такої високої інтенсивності потребує дещо більшої кількості зброї, ніж може забезпечити одна Британія. Тому що Росія — це мілітарна країна, яка накопичувала зброю роками, вкладаючи в це великі інвестиції. Крім того, Росія отримує матеріали для вбивства українців від Ірану та Північної Кореї — це ще дві мілітарні країни, які вкладали багато грошей саме у військові технології.

Не забуваємо, що Британія зняла всі заборони на використання своєї зброї Україною. Бо Британія чудово розуміє, що в межах міжнародного права країна, яка веде оборонну війну, зобов’язана завдавати ударів по території країни-агресора, руйнуючи інфраструктуру війни.

Тому жодних суттєвих змін у наших взаєминах не буде. Навпаки, на мій погляд, уряд лейбористів буде ефективно підтримувати Україну в повному обсязі.

БОГДАН ФЕРЕНС: Новий уряд буде зосереджений на внутрішніх проблемах Британії

— Кір Стармер — політик, якому вдалося переформатувати Лейбористську партію, яка перебувала в опозиції, оскільки на виборах 2019 року показала поганий результат. І мало хто очікував, що на наступних виборах їм вдасться відірватися від консерваторів із таким розривом. Тобто Стармер — той політик, який прийшов, переформатував Лейбористську партію і зараз завів її у парламент.

Стармер родом із досить простої британської родини. Той самий Ріші Сунак — виходець із дуже багатої родини. Лейбористи — це та політична сила, яка допомагає відстоювати інтереси тим, кому в житті, можливо, не так пощастило фінансово. А також дає можливість такій людині стати прем’єр-міністром країни.

Це стосується й інших членів уряду Стармера. Міністром закордонних справ Великої Британії став Девід Леммі — дуже харизматичний політик, теж виходець із простої сім’ї (один із п’ятьох дітей у сім’ї іммігрантів із Гайани, — ред.). А сьогодні він очолює МЗС країни.

Останні 14 років були досить складними для Лейбористської партії — внутрішні кризи, зміна лідерів. Але сильна сторона Стармера і його нового уряду в тому, що люди розуміють, хто і чим займається. Багатовікова політична система Великої Британії вибудувала механізми, які допомагають опозиції визначати політиків, що опікуватимуться конкретними сферами в разі перемоги партії на виборах. Це так званий тіньовий уряд. Така інституція сприяє швидкій та ефективній передачі влади. Ще 4 липня були вибори, а 5 липня Стармер уже оголосив склад свого кабінету міністрів.

Британців дуже турбують зростання цін, розрив між багатими і бідними, є чутливі питання міграції. У Британії дуже високі ціни на житло, і практично всіх британців (за винятком багатих, звісно) турбує, що перспективи набуття свого житла досить туманні.

І система охорони здоров’я дуже важлива складова — доступ до медицини. Після Другої світової війни також радикально змінився уряд — на зміну Черчиллю і консерваторам прийшли лейбористи. І найважливішим результатом діяльності лейбористів у 1950-1960-х роках було створення національної системи охорони здоров’я, яка є гордістю лейбористів, коли доступ до медицини був безкоштовним для всіх британців. Зараз багато проблем, тому що при консерваторах було недофінансування сфери охорони здоров’я. Гадаю, фокус нового уряду буде на тому, як змінити підходи, щоб британці знову отримали більш доступну медицину.

Щодо взаємовідносин України та Великої Британії я не очікую якихось кардинальних змін. Гадаю, що вони будуть тільки поглиблюватися. Однозначно за увагу нам потрібно буде боротися. Новому уряду дуже важливо швидко показати ефективність свого приходу до влади. А внутрішніх проблем у Великої Британії достатньо, і лейбористи намагатимуться поступово їх вирішувати. Тому внутрішньополітичний порядок денний домінуватиме. І нам потрібно на різних рівнях працювати для того, щоб підтримка України — військова, фінансово-економічна — продовжувалася і збільшувалася.

Для лейбористів важливі цінності. Тому, я думаю, вони будуть готові розширювати співпрацю в контексті стійкого і справедливого відновлення миру в Україні. Для них справедливість — не порожні слова, це дуже важливі патерни, навколо яких вибудовується їхня політика.

За уряду Сунака Велика Британія підписала з Україною двосторонню угоду щодо гарантій безпеки. Важливо, щоб за лейбористів ці домовленості реалізовувалися на практиці.

По-друге, можна спробувати розширити формати співпраці з більш чітким фокусом, особливо з економічною, енергетичною складовою. Думаю, лейбористам також важливо показати якусь позитивну відмінність від попереднього уряду.

По-третє, зовнішня політика. Новий міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі — дуже прогресивний політик, який розуміє контекст російської війни. Будемо сподіватися, що в майбутньому відбудеться його візит в Україну вже в новому статусі, що допоможе змалювати ті формати взаємовідносин на найближчу перспективу.

ПІТЕР ДІКІНСОН: Британці дивляться на Путіна і бачать другого Гітлера

— Візит 7 липня в Україну нового міністра оборони Британії — це показник того, що британський уряд буде не менше уваги приділяти Україні. Члени нового уряду лейбористів і до виборів заявляли, що після перемоги підтримуватимуть Україну ще більше, ніж колишній уряд.

Крім того, лейбористи продовжать тиск Британії на Росію. Крім військової підтримки України, це насамперед буде фінансовий інструмент. Вони жорсткіше діятимуть щодо питання заморожених російських активів та іншої власності росіян у Великій Британії (нерухомість тощо). Це було досить складно для попередньої влади, бо в них був тісний зв’язок із Росією через фінансові інструменти.

Підтримка України також визначається тим, що за це виступають британські виборці. Вони вважають, що це в інтересах Британії. Тобто це моральна позиція.

Люди дивляться на Путіна і бачать другого Гітлера.

Нинішня позиція британців щодо України нагадує 1940-ті роки, коли Британія одна встала проти Гітлера, і весь світ цікавило: чи здасться Британія, чи піде на якийсь компроміс із Гітлером? І Вінстон Черчилль сказав: “Ні, ми будемо воювати”. І позиція України дуже сильно схвилювала британців, вона нагадала їм власну історію понад 80 років тому. Це по-перше.

По-друге, Британія у своїй історії завжди воювала проти будь-якої європейської влади, яка хотіла домінувати на континенті. Чи то це був король Людвіг XIV (англо-французька війна 1202-1214 рр.), чи то іспанський король у XVI і XVII століттях, чи то Наполеон, зокрема й Гітлер.

Люди бачать потенціал тирана Путіна, і розуміють, що в британських інтересах, щоб такий тиран не переміг.

І по-третє, чому Британія підтримує Україну. Це пов’язано з брекситом (вихід Великої Британії зі складу ЄС, — ред.). Брексит для Британії був досить великим експериментом. Багато хто, хто виступав проти брекзиту, говорив, що через цю дурість ми втратили весь наш вплив на світовій сцені, що Британія стає країною другого ряду. І в межах боротьби проти російської агресії, проти путінського імперіалізму Британія має можливість показати всьому світу, що все-таки Британія залишилася впливовою країною, яка захищає західний світ, захищає цінності демократичного світу.

Британія готує з Україною 100-річну угоду про співпрацю. Гадаю, що зі зміною уряду глобально нічого в цьому відношенні не змінилося. Звісно, можуть бути якісь інші акценти з приводу не чільних аспектів співробітництва, наприклад, у соціальній сфері, у культурній сфері.

А щодо співробітництва у сфері безпеки, звісно, тут нічого змінюватися не буде. Британія за останні 2,5 роки була лідером військової підтримки України, показуючи приклад іншим. Британія була першою, хто дав протитанкову зброю в січні 2022-го, першою, хто дав сучасні танки в січні 2023 року, першою, хто дав далекобійні ракети в травні 2023 року. І цього року Британія була першою, хто дав зелене світло для використання її зброї по території Російської Федерації.

Тобто Британія досить часто в цій війні показувала приклад іншим країнам і переступала “червоні лінії” Росії. І показувала, що немає ніяких “червоних ліній”, нічого не станеться, якщо їх перейти. Британія продовжувала постачати Україні нові види зброї, показуючи, що не треба боятися ескалації, не треба стримувати себе в допомозі, як роблять зараз багато західних лідерів через якийсь абстрактний страх перед Росією.

Війни не виграють страхом, війни виграють хоробрістю і правильними рішеннями. Що і демонструє Британія в останні 2,5 року, і продовжує в тому ж дусі.

ЄГОР БРАЙЛЯН: У стратегічних моментах змін не буде

— Гадаю, що в стратегічних моментах змін не буде. Адже Велика Британія зараз планує підписати угоду про 100-річний союз з Україною.

Зараз потрібно більше говорити про російський вплив, яким чином Російська Федерація втручається у справи Великої Британії, намагаючись зруйнувати там демократію. Це, безумовно, впливає на підтримку України.

Протягом довгих десятиліть Росія вкладала багато ресурсів у поширення своєї пропаганди у Великій Британії. І результат цього ми бачимо: Україну мало хто досліджував, мало хто розумів, чим живе українське суспільство. Деякі зміни почалися після 2014 року, основні ж — після 2022 року.

Кір Стармер висловлює центристські погляди. Він не є лівим радикалом, яким був, наприклад, його попередник Джеремі Корбін. Саме тому, коли Стармер став лідером лейбористів 2020 року, то зробив ставку на класичну соціал-демократію, на відміну від колишньої спрямованості Лейбористської партії, що відстоювала права лише робітників. Але зараз у Британії майже немає заводів і фабрик. Саме тому електоральне поле лейбористів змінилося, і вони зайшли на території, які традиційно були за консерваторів. Зараз лейбористи в Британії дуже помірковані ліві. The Washington Post назвало новий уряд Стармера центристським істеблішментом. Тобто це люди, у яких величезний досвід роботи в політиці, але вони все-таки помірковані, тому в них немає кардинальних ідей щодо України.

У лютому 2023 року, напередодні першої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Стармер відвідав Київ, був на Київщині, зустрічався з президентом Зеленським. Протягом 2023, 2024 років представники його партії також відвідували Україну, серед них і теперішні нові міністри закордонних справ і оборони — Леммі та Гілі, вони зустрічалися з президентом Зеленським, з головою його офісу Єрмаком. Тобто лейбористи вже знайомі з українськими політиками.

Але все-таки очікується, що Стармер в перший період свого прем’єрства, тобто перші місяць-два, буде більше часу приділяти внутрішнім проблемам. Бо зараз у Британії дуже високі податки, дуже високі ціни на продовольство, на паливо. Дуже багато молодих британців не можуть собі дозволити мати власне житло. Це справді виклик. Тому нинішні вибори були, скоріше, не за лейбористів, а проти консерваторів.

Прямий ефір