У російської армії вже немає можливості ховати свою техніку від українських безпілотників, — Федоренко

Український захисник запускає БпЛА. Фото: zsu.gov.ua

Україна зможе тримати високу планку розвитку безпілотних систем і масово забезпечити їх на фронті. Уже зараз країна має успіхи у виробництві БпЛА, їхній розвиток масштабується. Про це сьогодні, 8 липня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів командир батальйону безпілотних авіаційних комплексів “Ахіллес”, що воює у складі 92-ї окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка, Юрій Федоренко.

“Якщо говорити загалом про засоби в плані розвідувального ударного типу дії, ми отримали раніше небачену додаткову силу. З точки зору розвідки зараз ми стали бачити противника і вдень, і вночі в режимі онлайн на полі бою, на різну глибину. Плюс додатково ми отримали можливість з високою точністю бити ворога на різні дистанції й на різні категорії цілей, починаючи від піхоти, штурмової піхоти і закінчуючи дуже дорогими системами протиповітряної оборони (ППО). І все це стало можливо завдяки безпілотним системам, які активно розвиваються”, — розповів військовий.

Він зазначив: громадяни України звикли вважати, що безпілотна система — це все, що перебуває в повітрі. Але якщо говорити про розвиток цього напряму, наприклад, про новий рід військ, який був створений в Україні, варто також не забувати і про ті технології, що працюють на воді.

“Наразі українські дрони — одні з найкращих у світі. Не маючи свого флоту, ми знищили понад 25% Чорноморського флоту Росії. Це ті роботизовані системи, які працюють на землі. Їхнє основне завдання — зберегти життя наших військових. Вони доставляють гуманітарні вантажі, вивозять поранених, плюс додатково здійснюють мінування, розмінування і низку інших завдань, про які голосно зараз не говоримо. Вони вже реалізуються. Тому в Україні створено центр безпілотних систем. Звичайно, противник робить те саме, але українці в деяких напрямках об’єктивно роблять це набагато краще, ніж ворог”, — констатував Федоренко.

Він також зазначив, що розробка і виробництво українських безпілотних систем активно підтримується як українським військовим командуванням, так і президентом України.

“Дуже позитивно, що керівництво Збройних сил України (ЗСУ) чітко розуміє, наскільки важливими є зараз безпілотні системи та їхній розвиток. Точно так само і глава держави Зеленський зробив дуже багато для того, щоби безпілотні системи поширювалися у нас у державі. І не тільки їх купівля або отримання в межах військової допомоги від наших партнерів, але й виробництво силами держави. Завдяки цьому низка комплектуючих, які раніше закуповувалися в Китаї, сьогодні виробляються в Україні”, — додав військовий.

Він зазначив, що безпілотні системи об’єктивно змінили перебіг бойових дій.

“Деякі номенклатури озброєння противника втратили свою вогневу міць на полі бою. Приміром, легка броньована техніка. Без безпілотних систем дуже складно уявити собі, який би був результат на полі бою проти окупанта, який має таку кількість легкої броньованої техніки. Якраз на перших етапах вона і стала легкою здобиччю для українських БпЛА. Але зараз у противника практично не залишилося можливості ховати свою техніку та військові засоби від українських безпілотників”, — резюмував Юрій Федоренко.

Читайте також: Скільки російських кораблів знищила Україна, повідомив командувач ВМС ЗСУ

Прямий ефір