Голоси на виборах у Франції підраховано — підсумки

Прапор Франції. Фото: Reuters

Міністерство внутрішніх справ Франції оприлюднило підсумки другого туру дострокових виборів до Національних зборів — французького парламенту. На першому місці — альянс лівих “Новий народний фронт”, на другому — президентська коаліція Еммануеля Макрона “Разом!”, на третьому — ультраправе “Національне об’єднання”, передає FREEДОМ.

За даними МВС, лівий “Народний фронт” отримав 182 місця у парламенті Франції, блок Еммануеля Макрона — 168, а ультраправе “Національне об’єднання” Марін Ле Пен та її союзників — 143.

Загалом у французькому парламенті 577 місць. Ще 45 місць отримують консерватори з партії “Республіканці”. Мандати, що залишилися, між собою поділяють незалежні депутати і представники малих об’єднань, серед яких є як праві, так і ліві. Жодна партія не отримала більшості (289 місць) для формування уряду.

Варто зазначити, що офіційні результати загалом збіглись з результатами екзитполів, які були опубліковані напередодні.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон розпустив Національні збори 9 червня після поразки його політичної сили на виборах до Європарламенту. Тоді ультраправе “Національне об’єднання” Марін Ле Пен отримало близько 33% голосів виборців, партія Макрона — 15%, соціалісти — 14%. Перший тур позачергових виборів до французького парламенту відбувся 30 червня, і тоді, і на другому турі спостерігалася рекордна явка виборців.

Прямий ефір