Британія переходить “червоні лінії” Росії й показує союзникам, що не можна боятися ескалації, — Дікінсон

Пітер Дікінсон. Фото: uatv.ua

З приходом нового уряду Великої Британії Україна може розраховувати на більшу кількість зброї та техніки. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів редактор української служби Atlantic Council, видавець журналів Business Ukraine та Lviv Today Пітер Дікінсон.

За його словами, пункт “Оборона і безпека” в угоді про столітню співпрацю, яку мають намір підписати Київ та Лондон, передбачає надання більше зброї Україні. 

“Зараз у пріоритеті — це дати Україні більше зброї та швидше. Так можна сказати про будь-якого партнера України. Ми вже бачили в останні 2,5 роки, Британія часто була піонером, лідером, який створив приклад для інших. Тобто Британія перша, хто дав протитанкову зброю в січні 2022-го, Британія перша, хто дав сучасні танки Україні в січні 2023-го. Британія перша дала Україні ракети в травні 2023 року. І цього року Британія перша, хто дав зелене світло для використання їхньої зброї саме на території Російської Федерації. Тобто Британія досить часто в цій війні давала приклад іншим країнам й перейшла так звані червоні лінії Росії. Вона показала, що нічого не відбувається, коли переходять ці абстрактні “червоні лінії”, скажімо так”, — сказав Дікінсон.

На його думку, зараз важливо, щоб Британія продовжувала в такому ж дусі, давала Україні нові категорії зброї та техніки, показуючи приклад іншим союзникам.

“Показувала, що не треба боятися ескалації, не треба тримати себе в руках, як багато західних лідерів зараз роблять через якийсь абстрактний страх з приводу Росії. Тому що все-таки так ніхто ніякої війни не виграє. І це те, що Британія показувала в останні 2,5 року, і воно має тривати в такому ж дусі”, — сказав Дікінсон.

Читайте також: Новий пакет військової допомоги для України анонсував міністр оборони Великої Британії — подробиці

Нагадаємо, під час вечірнього звернення 7 липня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна зміцнюватиме свій флот разом із Великою Британією та Нідерландами.

Прямий ефір