Навіщо Китай проводить військові навчання з Білоруссю, розповів експерт

Олександр Лукашенко і Сі Цзіньпін. Фото: ТАСС

Спільні військові навчання Китаю та Білорусі вигідні обом країнам: КНР допомагає білоруському диктатору Лукашенку сидіти у своєму кріслі й одночасно збільшує свій вплив на Білорусь. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДOM поділився академічний директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий.

“Звичайно ж, більше інтересу тут з боку Лукашенка. Тому що фактично Китай допомагає білоруському диктатору сидіти у своєму кріслі”, — констатував Полегкий.

І додав, що для самого Китаю це можливість збільшити свій вплив у регіоні, де домінує Росія.

“Тому що Білорусь цілком і повністю під контролем Росії. Але Китай воліє працювати на різних рівнях з абсолютно різними гравцями. І тут він розглядає Лукашенка як того партнера, який може збільшити вплив Китаю у своєму регіоні. Крім того, КНР розглядає Білорусь як один із важливих транспортних коридорів до Європи через Росію, Білорусь, Польщу тощо”, — акцентував гість ефіру. 

Він зазначив, що саме в цей напрям Китай вкладав досить багато своїх зусиль.

“Безумовно, війна в Україні поставила під певні питання цей напрям. Але, тим не менш, Китай дивиться в перспективу. Крім того, Китаю не потрібно абсолютно повне поглинання Білорусі Росією. Тому Китай і допомагає Лукашенку. До слова, який від цієї допомоги виграє і тактично, і стратегічно.

Читайте також: Лукашенко підписав закон про амністію через ультиматум Китаю і Заходу, — Мацкевич

Прямий ефір